Знову створили «ВЧК»

У Харкові створено «ВЧК» — всеукраїнський надзвичайний комітет боротьби з продажем місць у партійних списках. Активісти нової громадської організації вважають, що нинішня процедура висування кандидатів у депутати надто засекречена і дає змогу партіям торгувати місцями у виборчих списках. «ВЧК» обіцяє зробити цю процедуру прозорою, щоб про принципи добору кандидатів і розміщення їх по місцях у виборчих списках міг дізнатися кожний, хто цього забажає. Які методи і засоби використовуватимуть у цій архіважливій справі, поки що не сказано, але вже сама поява лиховісної абревіатури нагадує єзуїтське: є у революції початок — немає у революції кінця...

Проблема продажу місць у списках була завжди, кажуть харківські «чекісти». Але тепер, за їхніми словами, вона набула небаченого розмаху: в березні за партійними списками українці обиратимуть не половину парламентаріїв, як раніше, а всіх депутатів усіх рад: від селищної — до Верховної Ради.

Отже, революційний орган вважає, що оголосив війну всім тим політикам, котрі продають прохідні місця олігархам. Від Верховної Ради активісти «ВЧК» вимагають запровадження кримінальної відповідальності за політичну корупцію.

Микола КОСИЙ.

Мийте руки на старті

За два дні до офіційного початку передвиборної кампанії представники обласних організацій політичних партій Донеччини підписали декларацію про чесні і прозорі вибори. Підписання відбулося під час засідання обласної політичної консультативної ради з участю голови обласної держадміністрації Вадима Чупруна. Головна мета документа —недопущення застосування брудних політичних технологій і ведення політичної боротьби «в дусі, який суперечить демократичним цінностям під час проведення агітаційної кампанії». Місцеві політики пообіцяли забезпечити проведення прозорих виборів, уникати втручання в роботу виборчих комісій та протидіяти використанню адміністративного ресурсу.

Ліна КУЩ.