У суботу, 26 листопада, Україна вшановувала пам’ять жертв голодоморів в Україні. В усіх регіонах зранку відбулися панахиди по загиблих під час голодоморів та внаслідок політичних репресій. Лише у 1932—1933 та 1946—1947 роках в Україні голодною смертю загинули майже 15 мільйонів чоловік.

Зранку Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юрій Єхануров, київський міський голова Олександр Омельченко та інші офіційні особи взяли участь у закладенні Калинового гаю і пам’ятного знаку (біля каплиці Святого Андрія Первозванного на Дніпровському узвозі), де буде побудовано Меморіальний комплекс пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій. Під час заходу було посаджено близько трьохсот кущів калини, привезених із різних куточків країни та з усіх районів столиці . А загалом планується посадити 10 тисяч дерев.

«Нехай кожна людина, яка їхатиме в авто або проходитиме цими доріжками, запитає: чому тут тисячі кущів калини? Це тому, що в нас більше 10 тисяч українських сіл, які косила голодна смерть», — зазначив Віктор Ющенко, виступаючи перед присутніми.

По тому вище керівництво держави взяло участь у скорботній ході від Софіївського до Михайлівського собору. Де на Михайлівській площі, біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932—1933 років, було запалено свічку пам’яті.

Злочинну систему, котра призвела до національної трагедії, мало засудити — її треба остаточно демонтувати, наголосив глава держави. Він зауважив також, що голодомор в Україні, безперечно, має політичний вимір. Адже він є злочином перед людством, який мав виконавців, але з точки зору права так і не знайшов винуватців. «Дивний парадокс: за вбивство однієї людини несе відповідальність її вбивця, за знищення мільйонів людських життів не поніс відповідальності ніхто», — сказав Віктор Ющенко. І додав: можливо, в цьому глибинна причина того, чому нам так важко нині відновлювати і верховенство права, і добро, і справедливість.

А увечері в Національному академічному театрі опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка лунав реквієм пам’яті «Панахида по померлих з голоду» українського композитора Євгена Станковича у виконанні Національної заслуженої академічної капели «Думка», Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Г. Верьовки та Національного симфонічного оркестру України.