До уточненого переліку питань, які має розглянути нині парламент, внесено їх аж 98. Це, як наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, — чи не найбільша кількість із початку нинішньої сесії. Пояснення такого навантаження на законодавчий орган лежить на поверхні — близький фініш нинішньої сесії Верховної Ради. З цих майже сотні тем найголовнішою, як і очікувалося, буде проект закону про державний бюджет України на 2006 рік (друге читання). Як наголошувалося, відповідно до букви закону, цей основний економічний документ 2006 року слід прийняти саме у перший грудневий день. Ще одним доволі непростим у четвер може виявитися проект Кримінально-процесуального кодексу України. Він, зауважувалося, «завис» іще з минулого року. Зараз його доопрацьовано, і після повторного другого читання країна може отримати ще один кодекс.

Як і очікувалося, актуальними у порядку денному будуть так звані виборчі документи (до речі, на це засідання погоджувальної ради запрошено Голову ЦВК Ярослава Давидовича та міністра фінансів Віктора Пинзеника). Зранку у вівторок парламент планує розглянути проект постанови про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів у 2006 році, а також зміни до Закону «Про вибори депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів». Цій темі будуть присвячені і заплановані до розгляду на четвер проекти змін одразу до кількох кодексів України з приводу відповідальності за підміну та знищення виборчої документації і відповідальності за порушення виборчого законодавства. До розгляду запропоновано дев’ять невідкладних законопроектів, зокрема урядовий, що передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів, які наблизять ці документи до норм СОТ. А Президент України серед невідкладних пропонує розглянути одразу два законопроекти про розвідувальні органи України. А загалом парламент має цього тижня розглянути 12 законопроектів, заветованих свого часу главою держави.

У середу народні обранці насамперед розглянуть два законопроекти, що стосуються цінних паперів, фондового ринку, іпотечних облігацій. А в п’ятницю на ранковому засіданні передбачено звіти одразу двох тимчасових комісій Верховної Ради — з перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю і військовим майном, а також з питань фінансово-економічного обгрунтування джерел і механізму відновлення заощаджень громадян України. По обіді у середу традиційно передбачено роботу депутатів у комітетах і фракціях.

А вже наступного тижня, тобто 5—9 грудня, парламентарії, як попередньо узгоджено, працюватимуть у комітетах і фракціях. Надалі, судячи із додатку до нинішнього переліку питань порядку денного, на парламентаріїв чекає ще більш як півсотні актуальних законопроектів. Звичайно, ця цифра не остаточна і може лише зростати, але аж ніяк не зменшуватися.