Відносини між ЄС і Україною продовжують поглиблюватися. Про це напередодні саміту Україна—ЄС заявив Верховний представник Європейського cоюзу із зовнішньої політики і політики безпеки, генеральний секретар Ради ЄС Хав’єр Солана . В інтерв’ю журналістам він також закликав не спекулювати на темі членства України в Євросоюзі, а зосередитися на проведенні реформ. «Разом ми повинні створювати нову реальність, що базується на фундаменті великих, малих і необоротних успіхів», — наголосив Хав’єр Солана, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Першу офіційну публічну оцінку виконання Плану дій Україна-ЄС Київ та Брюссель зроблять після парламентських виборів 2006 року. Певні висновки почуємо вже за два дні на саміті Україна-ЄС.

В українському МЗС кажуть, що принаймні у сфері політичного діалогу відчутного прогресу досягти вдалося. Водночас не всі експерти поставили б «тверду четвірку» владі за те, як вона нині розуміє «верховенства права», поважає права людини та гарантує свободу ЗМІ. Найслабкішою ланкою є економічні реформи, які поки що важко розгледіти навіть з Києва, не те що з Брюсселю. Крім того, цього року українська влада фактично провалила вступ до СОТ. Це поставило під загрозу переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі, які Київ планував розпочати навесні 2006 року.

Про те, «Чи стали Україна та ЄС ближчі через рік після помаранчевої революції?» вчора в Києві сперечалися учасники «круглого столу», організованого Центром миру, конверсії та зовнішньої політики. В Україні досі немає стратегії євроінтеграції, не створено чіткої системи координації відповідних дій влади, а крім того, і в суспільстві, і в політикумі відсутній консенсус щодо цієї мети. «Прогрес є. Та якщо ми говоримо про інтеграцію як наближення до мети, тобто до вступу до ЄС, звичайно, це швидше імітація євроінтеграційних зусиль», переконаний експерт Центру Разумкова Валерій Чалий.