За останнє десятиріччя кількість інвалідів збільшилася з 2,1 до 2,6 мільйона осіб. Вони становлять п’ять відсотків від загальної чисельності населення. Ці люди потребують уваги й допомоги й водночас не хочуть бути обтяжливими для сім’ї та держави. Інваліди хочуть працювати, однак нерідко в пошуках роботи наражаються на глуху стіну байдужості. Про це йшлося на слуханнях у Комітеті Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів «Працевлаштування інвалідів: реалії та перспективи» з участю народних депутатів, урядовців, науковців, начальників управлінь праці та соціального захисту населення та інших.

І хоча за останні чотири роки законодавчу базу для ефективного розв’язання проблеми зайнятості інвалідів завдяки парламентаріям було істотно вдосконалено, система заходів стосовно працевлаштування ще недосконала. Скажімо, норматив робочих місць (а це чотири відсотки) для працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями виконують далеко не всі підприємства та установи, які не бояться штрафних санкцій.

Отже, значний трудовий потенціал людей працездатного віку з різних причин поки що залишається нереалізованим, наголошував голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко. За його словами, у складі зайнятого населення — лише два відсотки інвалідів, а від загальної чисельності людей з обмеженими фізичними можливостями — 15 відсотків тих, хто вирішив сам заробляти на хліб.

Народний депутат Валерій Сушкевич переконаний: треба розширювати й оптимізувати мережу центрів професійної реабілітації, розробити спеціальну програму «Освіта інвалідів». Він зосередив увагу на негараздах у забезпеченні інвалідів технічними засобами реабілітації, зокрема, протезуванням та автотранспортом. Сьогодні, на думку народного обранця, надзвичайно важливо визначити головний уповноважений орган виконавчої влади із працевлаштування. Крім того, треба ухвалити законопроект, який вперше встановить державні гарантії інваліда на зайнятість, професійну підготовку та перекваліфікацію, соціальне страхування у разі безробіття, отримання відповідної державної соціальної допомоги тощо.

Учасники слухань вирішили, зокрема, рекомендувати Кабінету Міністрів розробити механізм для стимулювання інвалідів до праці, зокрема випускників навчальних закладів, і систему заохочення роботодавців та прискорити підготовку законопроекту про бюджетне фінансування реабілітаційних центрів для інвалідів та дітей-інвалідів.

Вл. інф.