У березні цього року 32-річного успішного банкіра Юрія Ткаченка призначили головою Державної податкової адміністрації в Черкаській області. Для багатьох, у тому числі й для працівників головного фіскального органу, це стало несподіванкою. Одні пророкували чималі труднощі при входженні «чистого» фінансиста в хитромудрі податкові лабіринти. Другі побоювалися «закручування гайок»...

Однак, як мовиться, в яблучко не влучив ніхто. Новий керівник у стислі терміни розклав митарські справи по поличках, змінив структуру податкової системи області, пропустив крізь решето професіоналізму та порядності керівний склад ДПА. Відсіялися недобросовісні, одіозні фігури. Кількох за відшкодування віртуального ПДВ притягли до кримінальної відповідальності.

За 10 місяців 2005 року податківці видали «на-гора» більше одного мільярда гривневих надходжень до бюджетів усіх рівнів. Агропромислова Черкащина зрівнялася за наповненням державної скарбниці з всеукраїнськими індустріальними мегадонорами — Донеччиною, Дніпропетровщиною, Запоріжжям.

Бюджет наповнюємо разом

— Юрію Олеговичу, торік податківці вже виходили на мільярдну позначку з наповнення бюджетів усіх рівнів. Однак досягнуто це було за підсумками року. Нині, за місяць до завершення 2005-го, черкаський мільярд уже в державній кишені. Це просто-таки «спринтерське» справляння податків...

— Я не вживав би щодо цього спортивної термінології. Є жорсткий план-графік Міністерства фінансів України з доходів держбюджету. Ми доклали максимум зусиль, щоб неухильно виконувати цей розпис. Водночас не випускали з поля зору збільшення податкового поля. Вчасно залучали до сплати податків нову хвилю юридичних та фізичних осіб, виводили з «тіні» тих, хто засидівся в холодку. Комплекс суворо контрольованих заходів забезпечив понадпланові надходження. Зокрема, з доходів державного бюджету виконано завдання на 115,5 відсотка. До національної скарбниці надійшло додатково понад 92 мільйони гривень. Темп зростання загальних надходжень до бюджетів у поточному році становить 141 відсоток. Усе це — результат розвитку економіки Черкащини, виконання завдань керівництва Державної податкової адміністрації України, голови Черкаської облдержадміністрації та співпраці з бізнесом. Ми пишаємося, що за рейтинговою оцінкою ДПА України Черкаська податкова адміністрація входить за підсумками дев’яти місяців до трійки лідерів.

— Справді, щоб добитися таких вагомих здобутків, ви, очевидно, разом з колегами провели суперактивну роботу. Тим паче що торік ваші попередники, керівники обласної ДПА, певною мірою похитнули довіру до податківців. Маю на увазі багатомільйонне відшкодування віртуального податку на додану вартість, чим зацікавилися стражі законності...

— Залишимо правоохоронним органам розбиратися в легітимності проведених операцій. Скажу лише, що цього року бюджетні призначення з відшкодування ПДВ заощаджено в межах 20 мільйонів гривень. Це становить майже 12 відсотків до загальної суми, призначеної для повернення «найскандальнішого» податку. До того ж якщо раніше 58 відсотків цієї суми відшкодовувалося посередникам, то тепер майже 81 відсоток коштів повернуто безпосередньо виробникам. Станом на 1 листопада цього року податківці області вже забезпечили збір ПДВ у сумі 236 мільйонів гривень. Це на 54 мільйони більше, ніж за відповідний період минулого року.

— Дуже великий контраст. Знайшлася «чарівна паличка»?

На мій погляд, нам вдалося змінити ідеологію співпраці з партнерами. Персоною нон грата стала будь-яка конфронтація. Ми обрали курс на максимальну відкритість, прозорість, доброчесність у стосунках. З весни розпочали багаторівневий системний і публічний діалог. Зустрічаємося з платниками податків там, де їм зручніше. Наполегливо проводимо акцію «Бюджет — наповнюємо разом». Особисто я взяв участь у дев’яти засіданнях «круглого столу», відвідав вісімнадцять районів та шість міст області, зустрівся з колективами 27 підприємств. Вважаю, що досягнення майже 90-відсоткового рівня цьогорічної ДОБРОВІЛЬНОЇ сплати податків — результат нашої цілеспрямованої роботи й чіткої взаємодії з усіма дійовими особами податкового процесу.

Війна «зарплаті в конвертах»

Якось на зустрічі з журналістами лідер профспілкової організації «Солідарність» Ольга Ракова обмовилася про налагодження «цивілізованих» стосунків між підприємцями та «митарями». Почути таке від безкомпромісного профспілкового борця — неабиякий комплімент.

— Ми високо цінуємо спільну мову, що з’явилася між податківцями та багатьма громадськими організаціями. Зокрема, названа «Солідарність», котра захищає інтереси малого та середнього бізнесу, клуб «Підприємець», обласна організація УСПП, асоціація платників податків — постійні учасники всіх публічних заходів, які проводить наша адміністрація. Навесні цього року активісти «Солідарності» поскаржилися на те, що у Придніпровському районі Черкас затісне, незручне приміщення, де податківці приймають звіти від підприємців. Ми негайно зреагували на звернення — у головному офісі ДПА, у просторому, комфортному холі, облаштували центр прийому податкової документації. Згодом на прохання групи підприємців оптимізували порядок подачі звітів. Хочу наголосити, що будь-яку скаргу чи лист із пропозиціями про поліпшення роботи податківців, я розглядаю особисто. Кожен зацікавлений громадянин може прийти до мене на прийом чи звернутися письмово. Для платників податків працюють консультаційні пункти, громадська рада, довідкова служба «007» та телефони довіри. Щомісяця ми проводимо анонімне опитування громадської думки. Це допомагає виявляти недоліки та прорахунки в нашій системі.

— ...і викривати «тіньових» бізнесменів?

— Деякою мірою. Бувають випадки, коли самі наймані працівники скаржаться на роботодавця з приводу «зарплат у конверті». Люди прагнуть працювати відкрито, мати право на гарантований законодавством відпочинок, соціальні пільги, пенсійне забезпечення. Врешті, просто хочуть відчувати себе повноцінними, захищеними громадянами, а не безправними наймитами. В рамках акції «Реальна заробітна плата», котру проводять наші служби спільно з місцевими органами влади, питання виведення «на світло» чималого сегменту економіки стоїть ще дуже гостро.

— Що необхідно зробити, щоб, урешті, подолати це ганебне явище?

— Слід зауважити, що у всьому світі ведеться боротьба з ухилянням від сплати податків. Однак у більшості цивілізованих країн викриття неоподаткованого доходу — швидше сенсація, ніж буденна справа. На жаль, у нас ще низькі законослухняність, податкова культура громадян, є перекоси в економіці, тому виправляти «спадщину минулого» потрібно за кількома напрямами. Найперше і найголовніше — працювати прозоро повинно бути вигідно. Сплачувати податки — почесно. Розмір платежів не повинен перевищувати розумного рівня. Другий аспект: необхідно провести диференціацію ставок за всіма видами податків і зборів. А ще — встановити норми оподаткування залежно від прибутковості того чи іншого виду господарської діяльності. Виробництво протезів, до прикладу, не таке рентабельне, як реалізація нафти чи газу. Отже, саме цей вид підприємницької діяльності має стати одним з основних джерел формування бюджету.

Податки, збори та «білі рукавички»

Юрію Олеговичу, реалії наші такі, що, незважаючи на суворе законодавство та бурхливу роз’яснювальну роботу, податкова самосвідомість у багатьох наших громадян міцно спить. Їх і за вуха не витягнеш «на світло». Тоді що — фіскальна служба знімає свої «білі рукавички»?

Розумію образність цього вислову. До суб’єктів господарювання, котрі не бажають добровільно сплачувати податки, застосовуються заходи, передбачені законом. Є ще чимало адміністративних та організаційних важелів, котрі змушують «сплячих» прокинутися. Наприклад, у найбільш криміналізованій галузі, якою є лікеро-горілчана промисловість, служби ДПА встановили цілодобовий контроль за виробництвом та використанням марок акцизного збору. Результат роботи податкових постів маємо вражаючий: порівняно з минулим роком надходження акцизного збору збільшилося на 47 відсотків! Разом за дев’ять місяців до державної казни надійшло понад 321 мільйон гривень.

— Солідна сума. І все-таки є випадки, коли можливості впливу на «тіньовиків» вичерпуються...

— Тоді податкова адміністрація звертається до правоохоронних органів. Цього року ми направили понад 700 інформаційних листів-скарг до обласної прокуратури. Порушники законодавства про працю та податки одержали відповідні приписи, частину господарників оштрафовано. Порушено резонансні кримінальні справи.

— Це широко обговорювалося в місцевій пресі. Однак у зв’язку з «раптовою» недоторканністю депутатів місцевих рад фігуранти тих справ знову стали «білими і пухнастими». Як ви особисто ставитеся до нашумілого депутатського імунітету?

— Негативно. Перед Фемідою всі повинні бути рівні. Якщо ця норма закону «пройде» Конституційний Суд, нам, податківцям, особливо важко працюватиметься у сфері боротьби з фінансовими злочинами. Сподіваюся, що здоровий глузд у цьому питанні переможе.

— Дай Боже! Зичу вам, Юрію Олеговичу, та вашому колективу нових успіхів! Від вашої праці значною мірою залежить добробут наших співвітчизників.

— Дякую за побажання. Відрадно, що державну і громадянську місію податківців усвідомлює нині більшість нашого суспільства.

Розмову вела

Лідія ТИТАРЕНКО.