Чи привезуть коні міжнародних мандрівників на дотаційну Буковину?

Звичка заглядати у державну кишеню приспала активність чернівецьких чиновників. А от ініціативні підприємці, здається, знають шляхи виходу з кризи. Одним із них є розвиток туризму і рекреаційних зон. Проте підприємцям оголошено справжню війну Управлінням лісового господарства області. Тут однією рукою благословляють тотальні вирубки елітних порід карпатської деревини, а другою підписують циркуляри, які забороняють споруджувати туристичні об’єкти у лісовій зоні. Але небайдужі люди, котрі прагнуть працювати, борються з цим. Майже щомісяця у буковинських районах відкриваються нові туристичні комплекси, гірськолижні маршрути, рекреаційні об’єкти.

Поблизу села Бояни завершується будівництво туристичного комплексу «Сонячна долина», яке здійснює ТОВ «Родничок» (фото внизу). До комплексу має увійти й школа кінного спорту. На її базі тренується збірна України з драйвінгу — перегонів на кінних екіпажах. Будуть також клуб кінного туризму, поні-клуб для дітей. Уже збудовано ресторан і котеджі для туристів, сауна, тенісні корти, басейни, майданчики для кінного спорту. А ще — іподром та елітний клуб для власників породистих скакунів з конюшнями першої категорії і готелем за зразком клубів, які існують за кордоном. В Україні таких — лише чотири. При комплексі заплановано створити безплатний лікувально-реабілітаційний центр для дітей, хворих на церебральний параліч.

Сергій СУЛИМА.

До Магомета прийшла гора...

Тим часом, доки у власній країні туристичному бізнесові підставляють підніжки, представники 33 країн—членів Європейської туристичної комісії одностайно прийняли Україну до своєї організації. Що спонукало цей альянс до такого кроку?

Генеральний директор Національної туристичної організації України Віктор Безверхий, який підписав угоду з ЄТК від імені нашої держави, вважає, що головною передумовою була висока зацікавленість цьогоріч туристів з усього світу до України. До того ж організація активно працює на міжнародних виставках. Приміром, на міжнародній, найбільшій у світі туристичній виставці в Берліні, де були представлені 180 країн, український стенд посів четверте місце. А на європейській празькій — отримали гран-прі. Завдяки цьому і членські внески платитимемо втричі менші, ніж високорозвинені країни Європи.

Віктор Безверхий також розповів, що готується потужний європейський туристичний портал, і в ньому буде Україна. Туристові в будь-якому куточку світу достатньо «кликнути» мишкою комп’ютера на прапор тієї держави, до якої він прагне потрапити, і йому відкриються всі дані — подробиці та фотоілюстрації туристичних маршрутів, курортів, інформація про туроператорів, готелі, сервіс тощо.

Одне слово, хто прагне розвивати туристичний бізнес, мають налаштуватися на європейський рівень обслуговування. Адже, будемо відвертими, наш сервіс здебільшого залишився «совдепівським». Особливо цим грішить Крим. Там хіба що ціни європейські. А Європейська туристична комісія — не спонсор. Вона лише сприяє просуванню країни на туристичний ринок.

Тож усім, хто хоче розвиватися, мати клієнтів, треба ще багато працювати. Хоча через ЄТК, сподіваються в Національній туристичній організації, легше буде залучати в галузь інвестиції. Надію також покладають на розвиток невеликих, недорогих, призначених для молодіжного туризму готелів, чого поки що дуже бракує. Місцева влада має всіляко сприяти розвиткові малого туристичного бізнесу, адже зиск обіцяє бути обопільний. А держава, зі свого боку, — прийняти туристичний бюджет на 2006 рік, де були б закладені кошти на рекламно-інформаційні заходи з просування українського турпродукту.

Марина КРИВДА.