Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин побував з робочою поїздкою на Рівненщині. Знайомство з областю розпочалося з відвідин православного Свято-Воскресенського Троїцького Корецького жіночого монастиря. Він відомий, зокрема, тим, що тут похована Анна Андро-Оленіна, яка опікувалася дитячим притулком і була меценатом святої обителі. Саме їй російський поет Олександр Пушкін присвятив відомі рядки «Я вас любил, любовь еще быть может»...

Загине село — загине країна

Під час зустрічі з Володимиром Литвином депутати сільської ради і мешканці Красносілля говорили про наболіле. Як зазначив Красносільський сільський голова Олександр Стичаковський, село не отримує достатнього фінансування, левова частка якого йде на виплату заробітної плати. Зменшується кількість населення, смертність перевищує народжуваність. Ці питання треба терміново вирішувати, зокрема, забезпечивши належний соціальний розвиток села. Бо саме воно є основним утримувачем держави. Загине село — загине країна, констатував О. Стичаковський.

Проблеми села, зазначив Голова Верховної Ради, — це проблема, яка пече всім, починаючи з Президента. На думку Володимира Литвина, сільські проблеми не можна розв’язати лише збільшенням видатків, важливі також і структура, і контроль за цими видатками. На переконання глави парламенту, гроші мають виділятися на одиницю продукції чи площі. А загалом серед основних пріоритетів бюджету-2006 мають бути агропромисловий комплекс, медицина, освіта, вугільна галузь, енергетика та оборона, переконаний він. Ще одна болюча проблема — це освіта для сільських дітей, бо її нерівність відчувається дуже гостро. «Ми маємо також подумати, як сформувати преференції для того, щоб сільські діти могли отримати вищу освіту, і не лише в аграрних вузах», — переконаний Голова Верховної Ради.

Говорили під час зустрічі і про недостатню оцінку праці селянина. Закупівельні ціни на зерно, м’ясо — сталі, а ціна на хліб і ковбаси подекуди зростає — наголошували красносільці. Держава має нарешті повернутися обличчям до села.

«Мої крики про захист вітчизняного товаровиробника обернулися листами: чого ви кричите про захист вітчизняного товаровиробника, подумайте краще про вітчизняного споживача. Але ж гарна імпортна упаковка не гарантує високої якості, — зазначив Володимир Литвин. — Село мовчить, не страйкує, бо йому нема коли. Повірте, душа болить і волає, коли дивишся на людину праці. Якби ж то у всіх було розуміння цього». «Ми зробимо все, щоб хоча б для наших дітей була перспектива», — наголосив Володимир Литвин.

Місцеві вибори: потяга не зупинити

А ще рівненчан непокоїть пропорційна система виборів до місцевих органів влади. Вона, на їх переконання, призведе до всевладдя політичних партій, посилить протистояння між ними і спричинить блокування роботи місцевих рад. «На жаль, — зазначив Володимир Литвин, — рішення прийняте, хоча особисто я його не сприймаю». Критикувати його можна скільки завгодно, але потяга це не зупинить. А представники місцевого самоврядування Рівненщини під час зустрічі з Головою Верховної Ради нарікали на державну бюджетну політику та низькі заробітні плати.

«Цього разу ми налаштовані рішуче, — заявила народний депутат Катерина Фоменко, — 2006 рік має стати переломним, відступати ми не будемо». Місцеві бюджети мають отримати все, що їм належить, якщо уряд не прислухається до нас — ми блокуватимемо прийняття бюджету, наголосила вона.

Під час зустрічі було обговорено загальну політико-економічну ситуацію в країні. Володимир Литвин відзначив, що нам сьогодні потрібна реальна картина того, що відбувається. Зберігається і зниження вартості робочої сили. З цього випливає, що в країні криза управління, головне, щоб вона не переросла в державну кризу, зауважив Володимир Литвин. Подекуди розподіл посад за партійними домовленостями має вигляд політичної корупції. Країні потрібна система кадрової роботи, бо всі ми, незалежно від партійної приналежності, відповідаємо за те, що відбувається у країні.

Олена ГОРБУНОВА,

Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.