Директорові — козацький орден

Донецький обласний академічний український музично-драматичний театр до Дня української писемності й мови влаштував показ своєї наймасштабнішої вистави «Енеїда» за Котляревським. Ця вистава свого часу отримала Шевченківську премію. Після вистави виступив головний військовий отаман Кальміуської паланки Українського козацтва Донецької області, професор Микола Пантелюк. Він вручив генеральному директору—художньому керівнику театру Маркові Бровуну козацький орден за великий внесок у розвиток українського театрального мистецтва, популяризацію української мови і культури в Донецькому регіоні, залучення глядачів до джерел української культури.

До речі, цього року на Донеччині широко відзначатимуть 500-річчя перших козацьких поселень на території Донбасу. Є президентський указ про підготовку та проведення свята, урочиста частина якого відбудеться 17 грудня у залі Донецького академічного українського музично-драматичного театру.

Ольга ГРИШКО.

Донецьк.

Нова сенсація Боспорського царства

Під час розкопок цитаделі городища Артезіан під Керчю археологи знайшли залишки потужних фортифікаційних і культових споруд і облицьований каменем широкий оборонний рів, збудований орієнтовно у 44—45 роках до нашої ери.

Фортеця згоріла під час штурму в середині І століття нашої ери, коли тривала війна за боспорський трон синів царя Аспурга. Тоді само було зруйновано велетенський храмовий комплекс. Знайдено залишки олтарів та монументальних мармурових і вапнякових форм, які досі зберегли фрагменти яскравого синього, червоного й жовтого пофарбування.

На думку спеціалістів, ці знахідки, а також потужні цитадельні стіни завширшки 3,5 метра й башти, зведені з ідеально підігнаних прямокутних блоків, дають змогу по-новому розглядати процеси соціально-економічного, політичного й культурного життя Боспорського царства за римських часів.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.