У центрі уваги минулого тижня було кілька тем. Безперечно, передусім річниця початку помаранчевої революції. (Чи була це революція? Відповідь на це запитання залишимо історикам і філософам. Адже під класичне визначення «революції» минулорічні події не потрапляють. Однак, як стверджували мудреці: все тече, все змінюється.) І навіть не стільки святкування, скільки очікування відповіді на запитання: чи зможе знову об’єднатися «помаранчева команда»? Сьогодні можна стверджувати: об’єднання не буде — кожна політична сила, які складали ядро команди Віктора Ющенка, на президентських перегонах обрала свою дорогу. І, висловлю своє переконання, не домовляться вони і після виборів.

Схоже, все-таки правий був Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, який зауважив, що на Майдан треба йти з конкретними підсумками зробленого і новими ідеями. Недаремно учасники конcультативно-дорадчої ради при главі парламенту різко розкритикували проект Державного бюджету на 2006 рік, підготовлений урядом до другого читання. Отож проект головного фінансового документа країни — ще одна тема, яка перебувала у полі зору багатьох наших співвітчизників. Яким він буде, чи дасть поштовх для подальшого розвитку економіки? Відповіді на це запитання керівники обласних рад від Міністерства фінансів не дочекалися і пригрозили пікетувати Верховну Раду у той день, коли бюджет-2006 будуть розглядати народні обранці. Не виключено, що ця акція може стати новим Майданом. Для бюджету. Адже, попри успішний продаж «Криворіжсталі», країна у фінансовому плані зрушень на краще не відчула.

Натомість замаячив привид «холодної війни» між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України». Обидві сторони ніяк не можуть домовитися за ціну на «голубе паливо». Отож російський прем’єр у Київ не прибув. І важко сказати, чи відвідає він столицю нашої держави до новорічних свят. «Газова війна» дивідендів не принесе як Україні, так і Російській Федерації. Щоправда, північний сусід може отримати додатковий аргумент для того, щоб переконати нового канцлера ФРН Ангелу Меркель не відмовлятися від проекту будівництва газопроводу по дну Балтійського моря. Однак про це на громадських слуханнях звіту «Нафтогазу України» чомусь не йшлося.

І — нарешті — ще одна надзвичайно цікава тема: майбутні вибори. Як до парламенту, так і до представницьких органів місцевого самоврядування. Про необхідність розведення їх у часі уже заговорили не тільки політики і керівники самоврядних органів, а й голова ЦВК. За ним цю думку висловив і Комітет виборців України. Але як це зробити без порушення Основного Закону країни? Адже вони відтерміновані у Конституції.

Про вибори говорили і журналісти, зокрема, щодо їх висвітлення. Адже, ніде правди діти, чимало колег, які пишуть на тему виборів, інколи забували про те, що вони передусім мають віддзеркалювати процеси, а не займати місце на барикадах серед політиків. Власне тиждень, що минув, був, можна стверджувати, лише розминкою перед стартом виборчих перегонів. Головні «бої» розпочинаються сьогодні.