Майбутні парламентські вибори будуть складні, але значно демократичніші за попередні, оскільки будь-який конфлікт висвітлюватимуть ЗМІ — прогнозують учасники конференції «Проблеми діяльності ЗМІ під час парламентських виборів-2006».

Присутній на конференції Голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович повідомив, що у виборах до Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування в березні 2006 року візьмуть участь майже на мільйон виборців менше, ніж в усіх попередніх виборчих кампаніях в Україні. За його словами, на сьогодні ЦВК володіє даними про 36 мільйонів 600 тисяч виборців. До того ж удалося відшукати і внести до списків 125 тисяч виборців, яких досі не було або в прізвищах яких були помилки. Серед новацій майбутніх виборчих перегонів буде і те, що за ними спостерігатимуть громадські організації, чого раніше не передбачало виборче законодавство. Зросте на 10 відсотків і кількість виборчих дільниць — на кожній голосуватимуть не 3, а до 2,5 тисячі виборців.

Водночас Голова Центральної виборчої комісії висловився за розведення у часі виборів до Верховної Ради України і до місцевих органів влади. За словами Я. Давидовича, проведення виборів одночасно в березні до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування за чинного законодавства призведе до серйозних проблем. Бо два виборчі закони — про парламентські вибори та до органів місцевого самоврядування — у деяких випадках суперечать одне одному. Скажімо, згідно із законом про вибори народних депутатів України політичні партії можуть розпочинати передвиборну агітацію після реєстрації списків, а в законі про вибори до місцевих органів влади — агітацію можна розпочинати тільки за 30 днів до виборів. Голова ЦВК вважає, що доцільніше провести вибори до органів місцевого самоврядування восени 2006 року «в спокійній обстановці» — до цього часу Верховна Рада мала б підготувати законодавство про вибори до органів місцевого самоврядування. «Однак розумію, що цю проблему так розв’язано не буде», — сказав Я. Давидович.

Учасники конференції також звертали увагу на складнощі, які, на їх погляд, неминуче виникнуть під час виборчої кампанії у забезпеченні рівності висвітлення в ЗМІ для всіх партій та блоків, які братимуть участь у виборах. Зокрема, представники потужних політичних сил уже нині не погоджуються на участь у політичних дебатах із маловідомими політичними силами.