22 листопада 16 співробітників мелітопольської кримінальної міліції на чолі зі своїм начальником Олегом Єгоровим подали рапорти про звільнення з органів внутрішніх справ. У такий спосіб міліціонери протестують проти неправомочних дій стосовно них міської прокуратури, а також у зв’язку з соціально-правовою незахищеністю співробітників міліції. Цю сенсаційну новину повідомили ледь не всі провідні телеканали України.

Що ж мало статися, щоб справа дійшла до такої безпрецедентної в історії правоохоронних органів акції? Наш кореспондент у Запоріжжі зв’язався з учасниками конфлікту. От що повідомив йому перший заступник начальника Мелітопольського міського відділу міліції — начальник кримінальної міліції майор Олег Єгоров:

— Під час затримання підозрюваного у викраденні автомобілів громадянина Л. на мене було вчинено напад. Було завдано тілесні ушкодження в живіт і руку, порвано сорочку. Того ж дня я написав відповідну заяву і звернувся до лікаря в травмопункт. Але прокуратура зволікала з розглядом цієї справи протягом двох місяців. І, зрештою, випустила підозрюваного під підписку про невиїзд. Що ж стосується подачі мною рапорту про звільнення, вважайте, це протест проти недотримання моїх прав, що виписані в «Законі про міліцію».

Іншої точки зору дотримується прокурор Мелітополя Володимир Кривоножко. На його думку, широко розрекламована акція мелітопольської кримінальної міліції спрямована виключно проти законних дій прокуратури і є прямим тиском на слідство. У точній відповідності до закону прокуратура розпочала розгляд справи за заявою майора Єгорова про завдання йому тілесних ушкоджень громадянином Л.

У ході розслідування було виявлено багато невідповідностей у свідченнях сторін. Так, заява про побиття від майора Єгорова надійшла тільки через кілька днів після пригоди. А акт судово-медичної експертизи складено через два місяці. Тому слідство не мало достатньо вагомих доказів факту побиття майора Єгорова. Не надали їх і співробітники міліції. Тому слідчий прокуратури відмовив у порушенні кримінальної справи відносно громадянина Л.

Але прокурор скасував це рішення і направив матеріали провадження для додаткової перевірки. Яку зараз і проводять. На жаль, нашому кореспонденту не вдалося переговорити з «підозрюваним» — паном Л. За твердженням майора Єгорова, він переховується від органів МВС, хоча прокурор Володимир Кривоножко каже, що бачив його кілька днів тому в кабінеті слідчого прокуратури.

Багато чого в цій історії викликає подив. Як удалося з’ясувати, в момент нападу підозрюваного у викраденні автотранспорту Л. на майора Єгорова поруч з ним перебувало сім стражів правопорядку. Мимоволі постає питання: як вони могли таке допустити?

Час розсудить, яка зі сторін права: та, «в якої більше прав», чи закон.

Запоріжжя—Мелітополь.