Під час зустрічі Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Президент Республіки Польща Олександр Квасневський згадували минулорічні буремні події під час помаранчевої революції, а також говорили про не менш суперечливе сьогодення.

Позиція Президента Польщі відіграла значну роль у становленні української демократії, — зазначив під час зустрічі В. Литвин. А О. Квасневський, у свою чергу, додав, що тоді велике значення мала спільна позиція, яка формувалася зусиллями різних політиків, а особливо — Верховної Ради на чолі з її Головою Володимиром Литвином.

Олександр Квасневський висловив переконання, що після парламентських і президентських виборів у Польщі та напередодні парламентських виборів в Україні відносини між двома державами не зазнають змін, бо для цього немає причин. Голова Верховної Ради також запевнив, що співпраця з Польщею є і буде одним з пріоритетів зовнішньої політики української держави, і назвав «високоефективною» співпрацю парламентів обох держав.

Аналізуючи внутрішньополітичну ситуацію в Україні, В. Литвин оцінив її як «у цілому стабільну, хоча і складну». Основна причина ускладнень, на думку глави українського парламенту, — передвиборна політизація всіх процесів, зокрема й рішень у сфері економіки.

А на зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з професором Гамбурзької консерваторії (ФРН), концертмейстером Рейнського камерного оркестру Михайлом Стрихаржем йшлося про духовні цінності. «Високе мистецтво є найвищим проявом духовності народу», — зазначив

В. Литвин, вітаючи видатного музиканта.

Доля Михайла Стрихаржа тісно пов’язана з Україною. Музикант народився у Відні, але з чотирирічного віку навчався у Львівській спеціальній музичній школі-інтернаті ім. Соломії Крушельницької, згодом — у Львівській державній консерваторії ім. Миколи Лисенка. М. Стрихарж є громадянином ФРН, але завжди наголошує на тому, що він — український музикант і друг України. М. Стрихарж заснував в Україні конкурс молодих скрипалів, який вже має десятирічну історію, є постійним членом журі престижних українських музичних конкурсів — ім. М. Лисенка, ім.

С. Крушельницької, ім. Б. Гмирі, камерних оркестрів у Хмельницькому, виконавських конкурсів у Дніпропетровську та Ужгороді.

Володимир Литвин та Михайло Стрихарж обговорили ситуацію в українському музичному мистецтві, зокрема, проведення Другого міжнародного конкурсу скрипалів ім. Д. Ойстраха в Одесі навесні 2006 року. В. Литвин нагородив М. Стрихаржа Почесною Грамотою Верховної Ради України.