На Хмельниччині виявлено чимало порушень під час передачі земельних ділянок колишнім високопосадовцям. Зокрема, слідче управління УМВС в області проводить досудове розслідування щодо дев’яти кримінальних правопорушень за фактами зловживань службовими особами Хмельницької та Шепетівської райдержадміністрацій при виділенні землі на території сільських рад цих районів.
У межах кримінального провадження перевіряється законність виділення та подальша передача у власність колишнього голови облдержадміністрації Василя Ядухи та членів його родини понад 70 земельних ділянок загальною площею близько 82 гектарів. Уже допитано понад тридцять осіб вилучено документи, призначено низку судових експертиз. Органами прокуратури встановлено, що колишній директор державного підприємства «Селекційно-генетичний центр із рибництва «Поділля» без проведення оцінки держмайна під виглядом передачі на зберігання гідротехнічних споруд-ставків площею понад 1,2 тисячі гектарів, які розташовані на території Красилівського району, фактично передав їх в оренду товариству, співзасновником якого є родичка колишнього очільника області. Через це держпідприємство було позбавлено можливості використовувати ставки та прилеглі території у виробничих потребах. За цим фактом прокуратурою розпочато кримінальне провадження та пред’явлено до господарського суду області позов про визнання недійсним договору зберігання гідротехнічних споруд-ставків і повернення цього майна державному підприємству.
Окрім того, вже набрало чинності рішення господарського суду області за позовами прокурорів про визнання недійсними дев’яти державних актів на право постійного користування земельними ділянками водного фонду загальною площею 2,8 тисячі гектарів та вартістю 112 мільйонів гривень, переданих обласному державному виробничому рибкомбінату, правонаступником якого є ВАТ «Хмельницькрибгосп». Як встановлено, ці державні акти було видано на підставі протиправних рішень сільрад, котрі не мали права розпоряджатися вказаною категорією земель.
До того ж міліцією розпочато низку кримінальних проваджень за повідомленнями про факти тиску на працівників ВАТ «Хмельницькрибгосп». Зокрема, щодо фактів підпалу майна біля будинку рибалки в селі Маначин Волочиського району, за фактом незаконного заволодіння автомобілем охоронця ставків на території Старокостянтинівського району. Триває перевірка щодо можливого протиправного вилову риби в селі Теліженці Старосинявського району.
ДО РЕЧІ
Прикрили «конверт»
Податкові міліціонери Хмельниччини у взаємодії зі своїми колегами із Кіровоградської та Київської областей припинили діяльність міжрегіонального конвертаційного центру. Він надавав своїм клієнтам послуги з нелегального переведення безготівкових коштів у готівку та формування фіктивного податкового кредиту. Щоб замаскувати оборудки, ділки створили та придбали корпоративні права на групу підприємств із Хмельницької, Київської, Львівської та Житомирської областей. Прийом заявок на тіньову конвертацію коштів здійснювався виключно через Інтернет. Гроші надходили від клієнтів як оплата за фіктивні операції з купівлі різноманітних товарів та послуг. Згодом гроші у банках за допомогою чекових книжок знімались з рахунків та передавалися кур’єрами замовникам. Такими послугами скористалося понад 40 компаній. Тіньовий обіг становив 170 мільйонів гривень
Хотів заробити на радіоактивних матеріалах
Співробітники СБУ затримали 37-річного мешканця Хмельниччини під час спроби збуту 5,6 кілограма ртуті та двох спеціальних контейнерів з радіоактивними джерелами альфа- та бета-випромінювання. Під час обшуку гаража затриманого було вилучено ще три джерела іонізуючого випромінювання у захисних контейнерах. Під час слідства було встановлено, що ці речовини зловмисник викрав із військової частини, де проходив службу.
Вироком суду його було визнано винним у незаконному поводженні з радіоактивними матеріалами, зберіганні та збуті отруйних речовин та привласненні військового майна. За це призначено покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з іспитовим терміном три роки.
Ірина КОЗАК.