Лідер депутатської групи Народного блоку Литвина Ігор ШАРОВ звернувся із листом до Прем’єр-міністра України Юрія Єханурова стосовно якнайшвидшої розробки, прийняття та реалізації урядом комплексної Програми радіаційного, екологічного, медичного та санітарного оздоровлення території Кіровограда.

Потреба розробки такої програми, на думку народного депутата, зумовлена географічними та геологічними особливостями Кіровограда. Це місто розташоване на Українському кристалічному щиті, у його надрах є багато радіоактивних елементів — урану, торію, радію, які вкрай шкідливі для організму людини і викликають онкологічні захворювання. З 60-х років минулого століття Кіровоград став центром видобутку радіоактивних уранових руд. Особливу небезпеку для міста становить інертний радіоактивний газ радон, що міститься в уранових рудах. Через розломи та щілини він потрапляє в атмосферу, накопичується в житлових та підсобних приміщеннях, перевищуючи нормативи в десятки разів.

«Сукупність цих негативних чинників разом із погіршенням санітарного стану Кіровограда створило вкрай небезпечну ситуацію для здоров’я мешканців міста, — наголосив Ігор Шаров. — Екологічна ситуація ускладнюється ще й тим, що значна частина інженерних та комунікаційних мереж міста — у незадовільному технічному стані. Розв’язання на державному рівні цього життєво важливого питання сприятиме ліквідації загрози здоров’ю мешканців обласного центру та покращенню умов їх проживання».

Нещодавно депутат Кіровоградської облради Василь Компанієць разом із фахівцями вже розробив і представив місцевій громадськості проект «Програми екологічного оздоровлення Кіровограда на 2006 рік», що передбачає створення постійної системи моніторингу та контролю за станом радіаційної ситуації в обласному центрі, утилізацію відходів видобування уранової руди, проведення дезактиваційних робіт, поступове реформування житлово-комунального господарства, розвиток зеленого будівництва та інші заходи, спрямовані на покращення екологічного стану міста. На думку парламентарія, цю програму можна було б узяти за основу для розробки відповідної урядової програми.