Дослідження, які провели вчені Великої Британії, показали, що у представників молоді, котрі зростали «рука в руку» з різноманітними електронними штучками, збільшилася довжина великих пальців рук.

Мало того, вони стали більш мускулисті, гнучкі та рухливі. До того ж відбулося це протягом життя одного покоління.

На думку керівника проекту Седі Плант, «дослідження показали, що молоде покоління намагається використовувати великі пальці рук не так, як це властиво людині. Особливо цікаво, що молодь часто інстинктивно використовує великі пальці для виконання функцій, що властиві пальцям вказівним».

Доктор Плант протягом півроку збирала дані про особливості поведінки сотень користувачів мобільних телефонів у найбільших містах світу, у тому числі Лондоні, Чикаго і Токіо. Зокрема, було виявлено, що люди, котрі менш звичні до мобільника, зазвичай використовували для набору один чи кілька пальців, у той час як «досвідчена» молодь примудрялася досить спритно робити це великими пальцями обох (!) рук.

До речі, особливо яскраво така тенденція спостерігалася у високотехнологічній Японії, де вчені виявили групу молодих людей, які ідентифікували себе під назвою oya yubі sedaі — тобто «покоління (плем’я) великого пальця».

Вони вже не обмежуються набором цифр великими пальцями, а використовують їх для вказування на предмети. Скажете, незручно? Якщо так вважаєте, значить, ви відстали від життя.

...Отже, великі пальці на руках витягуються, стають більш вправні, спритні та мускулисті. Прямісінько як у... мавп, — вони цими самими великими пальцями рук (і ніг!) просто дива роблять. Так і дивись, у людини майбутнього ще і хвіст почне рости.