У кожного державного діяча, серйозного політика є розуміння ролі науки в розвитку суспільства. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з керівниками національних академій наук України, Азербайджану, В’єтнаму, Казахстану, Таджикистану, Російської Федерації, Молдови, Грузії, Вірменії, а також з керівниками наукових інститутів і організацій — асоційованих членів Міжнародної асоціації академій наук (МААН). На жаль, зазначив глава парламенту, наука поки що фінансується за залишковим принципом. У той час, як саме науковці «тримають на собі країну в інтелектуальному, культурному та духовному вимірах».

Володимир Литвин повідомив, що напередодні цієї зустрічі провів робочу нараду з керівництвом парламентського бюджетного комітету. Парламентарії аналізували можливість збільшення фінансування української науки. На переконання Голови Верховної Ради, рішення, пов’язане з визначенням думки в суспільно-політичному та економічному розвитку країни, має базуватися на ретельному аналізі об’єктивної ситуації в тій чи іншій сфері та науково обгрунтованих висновках.

«Саме таким чином, — зазначив Володимир Литвин, — ми зможемо точніше вирішити, які кроки і в які терміни країна повинна робити в процесах євроінтеграції, зокрема вступу до СОТ».

Учасники зустрічі обговорили також напрями співробітництва між національними академіями наук, відзначили важливість дієвого обміну інформацією та практичної взаємодії між науковими інститутами й організаціями, а також перспективи створення колективних дослідних центрів.

* * *

Виборчу кампанію в Україні, яка стартує 26 листопада, обговорювали на учорашній зустрічі Голова Верховної Ради Володимир Литвин і директор Всесвітньої служби Бі-бі-сі Найджел Чепмен. Серед найбільших недоречностей, закладених у закон про вибори, Володимир Литвин назвав пропорційну систему для місцевих рад, а також проблеми, пов’язані з проведенням виборчої кампанії. Нині, за словами Голови Верховної Ради, робоча група працює над змінами до закону про місцеві вибори. І хоча консенсусу поки що не досягнуто — бо дехто вбачає в цьому підступи — Володимир Литвин сподівається: парламент ухвалить ці зміни на наступному пленарному тижні.

* * *

Голова Верховної Ради України зустрівся з офіційним представником телекомпанії CNN Іоанісом Літінасом, який поінформував Володимира Литвина про створення і плани діяльності представництва CNN в Україні. Також планується створення телевізійного каналу «CNN в Україні». За словами І. Літінаса, і відкриття представництва, і подальші перспективи пов’язані з «величезним інтересом до України як в США, так і в усьому світі». Володимир Литвин привітав створення представництва і відзначив, що «неупереджена об’єктивна інформація про співпрацю в Україні особливо необхідна нам в період підготовки і проведення парламентських виборів, загалом в ході розвитку демократії, становлення громадянського суспільства»

* * *

Учора Володимир Литвин планував також зустрітися з Президентом Республіка Польща А. Квасневським, професором Гамбурзької консерваторії (ФРН) Михайлом Стріхаржем і колективом Національного інформаційного агентства України «Укрінформ».