Німеччина останнім часом катастрофічно старіє. За статистикою, на кожну родину припадає в середньому лише 1,3 дитини, що аж ніяк недостатньо для поповнення працездатного населення. Але як приманювати до себе лелек, цих славних птахів демографії? Досвід сімейної політики південнонімецької федеральної землі Баден-Вюртемберг нині широко вивчається у всій Німеччині.

Бургомістр міста Карлсруе Хайнц Фенріх своїм життєвим кредо вважає девіз: «Діти — наш найбільший капітал». І для зростання цього капіталу в місті запроваджено пільгову програму житлового будівництва. Тут діють два принципи: від власної землі до даху над головою. Тобто, що більше родина, де є двоє, троє і більше дітей, то істотніша знижка на придбання земельних ділянок. Ну а далі теж усе відпрацьовано: власна ділянка надходить в іпотечний банк під кредит на будівництво, і дивися: через півроку, а іноді й раніше стоїть на твоїй землі новісінький будинок. Отже, діти справді є капіталом, під який дають пільгові відсотки.

Ще більші пільги і знижки на земельні ділянки в місті Есслінг: до трьох тисяч євро на кожну дитину. А в Ульмі діє програма «сімейних кварталів». Там будують не лише порівняно недороге житло з виплатою у кредит на багато років, а й піклуються про те, щоб у цих кварталах були дитячі ігрові, спортивні майданчики і навіть басейни.

А от Штутгарт, столиця краю, хоче бути найдитячішим містом Німеччини. Тут щорічно помітно зростає народжуваність. І для цього є всі передумови: недороге комунальне і соціальне житло, яке дають молодим родинам. Чотириста зручно спланованих квартир муніципалітет готовий також надати на дуже вигідних умовах. Крім того, місто нещодавно виділило 2,5 млн. євро на ремонт і розширення ігрових майданчиків. До того ж у всіх магазинах, установах, навіть театрах й інших громадських місцях обов’язково обладнано дитячий куточок, де мама може не лише погодувати і переодягти малюка, а й залишити його під доглядом досвідчених няньок і вихователів на певний час.

Але якщо Штутгарт лише готується бути найдитячішим містом країни, то Хайльбронн уже точно домігся цього звання. Тут усе нагадує про головних мешканців, якими по праву вважаються діти. Навіть рух транспорту на вулицях обмежено до 30 км на годину, тому що навколо граються діти.

Мюнхен.