Народний депутат Антон Кіссе очолив делегацію Асоціації болгар України, що за запрошенням уряду Болгарії відвідала цю країну. Гості з України зустрілися з президентом країни Георгієм Пирвановим, прем’єр-міністром Сергієм Станішевим, главою болгарського парламенту Георгієм Пиринські.

Про мету й результати візиту делегації Асоціації болгар України на історичну прабатьківщину розповідає Антон КІССЕ.

— Хто входив до складу української делегації?

— Етнічні болгари Одеської, Кіровоградської, Запорізької, Полтавської, Хмельницької областей і Криму — загалом 110 осіб. Серед них — депутати обласних, міських, районних рад, директори шкіл, керівники болгарських культурних центрів, підприємці.

— Сьогодні, імовірно, рано говорити про практичні результати поїздки української делегації. Які перші враження від відвідування Болгарії?

— Нашу делегацію приймало керівництво країни: президент Георгій Пирванов, голова народних зборів Георгій Пиринські, прем’єр-міністр Сергій Станішев. До речі, болгарський прем’єр-міністр народився в Херсоні і мріє побувати в рідних краях.

У Софії відбулося розширене засідання виконкому Асоціації болгар України, у якому брали участь керівники держави. З нагоди святкування Дня бессарабських болгар відбулася міжнародна наукова конференція «Болгари Бессарабії — ідентичність і сучасність», що її організував Державний комітет з питань болгар за кордоном.

Представники українського села Ольшанка, розташованого в Кіровоградській області, побували на своїй історичній прабатьківщині — селі Алафатер, звідки понад двісті років тому болгари переселилися в Україну.

Наша делегація взяла участь у першому болгарському молодіжному Соборі. Він завершився великим святковим концертом у резиденції президента Болгарії за участю глави держави.

— Але, напевно, не тільки культурна програма була запропонована українській делегації?

— Звичайно, ні. У Варні відбувся україно-болгарський бізнес-форум. Нашу країну представляли 28 підприємців. Бізнесмени підписали кілька десятків протоколів про наміри плідного співробітництва. Йдеться про виноробство і виноградарство, про постачання сільгосптехніки.

— Антоне Івановичу, чи передбачається візит у відповідь болгарських парламентаріїв і бізнесменів до України?

— Такий візит, імовірно, відбудеться 2006 року. Хочу наголосити: у Болгарії до України ставляться з великою любов’ю. Нині триває будівництво пам’ятного меморіалу українським воїнам, полеглим під час визволення Болгарії. Наша делегація зробила внесок у розмірі 10 000 гривень на будівництво меморіалу. Мені вручили медаль Народних зборів Болгарії, на якій вибиті слова «Сила — в єдності». А ми вручили прем’єр-міністрові Болгарії Сергію Станішеву гетьманську булаву — як символ влади.

Одеса.