Безробіття, низький рівень матеріального становища, збільшення обсягів міграції та демографічна криза. За статистичними даними, рівень бідності молодих сімей із дітьми, що мешкають у селі, вдвічі вищий, ніж у містах. Саме безробіття і бідність є одними з головних причин того, що молодь залишає село: торік із села виїхало на 44,7 тисячі осіб більше, ніж приїхало.

Усе це обговорювали вчора у Верховній Раді на парламентських слуханнях «Сільська молодь: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» за підсумками 2004 року. Як зазначали доповідачі — міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко і голова парламентського Комітету з питань молодіжної політики, спорту та туризму Катерина Самойлик, соціально-економічне становище сільської молоді ускладнюється нижчим, ніж у городян, рівнем освіти. Лише 9,1 відсотка молодих селян мають вищу освіту. 60 відсотків сіл та селищ не мають відділень зв’язку, 28,5 відсотка — нормальних доріг. Скорочується кількість дошкільних закладів, шкіл, бібліотек, клубів та ФАПів на селі. Торік у 280 фельдшерсько-акушерських пунктах не було кому працювати. Тільки 22,3 відсотка сіл країни мають водопровід, 30,3 — газ, 2,8 — каналізацію.

Найтривожніше, зазначив, відкриваючи парламентські слухання Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, що проблем сільської молоді нині набагато більше, ніж шляхів їх розв’язання. Тому учасники парламентських слухань зосередили основну увагу на перспективах державної молодіжної політики на селі. На думку парламентаріїв та урядовців, розв’язати наболілі проблеми можна завдяки, зокрема, створенню механізмів кредитування молодих селян для здобуття вищої освіти, здійсненню програм комп’ютеризації сільських шкіл, удосконаленню системи профорієнтації сільської молоді. Збільшенню обсягів фінансування освітніх закладів на селі та вузів, які готують фахівців для села, сприянню розвитку підприємницьких ініціатив молодих селян, гарантуванню першого робочого місця та створенню механізму закріплення випускників вузів на селі.

З високих трибун і телеекранів нині багато говорять про те, що село — це колиска України, що наступний рік проголошено роком села. Тим часом, наголошували учасники слухань, якщо держава і надалі не повернеться обличчям до села, скоро там просто не буде кому співати колискові.