У мільйона українських сімей проблеми з продовженням роду

Такі невтішні прогнози комплексного демографічного дослідження в Україні, проведеного за підтримки Фонду народонаселення ООН.

Щоправда, експерти радять не засмучуватися з того приводу, що нас уже не 52 мільйони, хоч би як ми «кохалися». Демографи прогнозують збільшення народжуваності вже на початку наступного року. Цей бебі-бум пов’язаний з виплатою 8,5 тисячі гривень при народженні дитини.

Однак багато хто з фахівців вважає, що підвищення народжуваності відбудеться передусім за рахунок родин з низькими доходами, відповідно, з низьким рівнем життя. Тож бідних і неблагополучних у країні ще побільшає.

Однак і це не зможе вирівняти ситуацію і зупинити процес старіння нації. За даними статистики, на початку року в Україні проживало 47 280 тис. осіб, а у вересні нас було вже 47 015 тисяч.

Серед чинників, які впливають на скорочення чисельності населення, вчені називають низький рівень життя, безробіття, неефективну систему охорони здоров’я, проблеми з репродуктивним здоров’ям. Представник Департаменту організації і розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України Надія Жилка повідомила, що в ході дослідження було розвінчано міф про те, нібито сімейні пари не можуть знайти батьківське щастя через жіночу безплідність. З’ясувалося, що у 50% таких випадків порушені репродуктивні функції в чоловіків. До того ж, за словами директора Українського центру соціальних реформ Елли Лібанової, у нашій країні спостерігається висока смертність серед вітчизняної сильної половини у віці 30—40 років. Причини летальних випадків — стан здоров’я, нещасні випадки на виробництві і «шкідливий спосіб життя». До речі, відзначено, що в роки введення «сухого» закону в колишньому Союзі показники смертності значно знизилися.

Демографи рекомендують уряду орієнтувати народ на здоровий спосіб життя, провести реформу охорони здоров’я, економічно регулювати міграційні процеси: мовляв, гідна оплата праці в Україні поверне в країну багатьох співвітчизників, змушених виїжджати на заробітки за кордон.