Голова Державної митної служби України Олександр Єгоров вручив перші 45 «Стоп-карток» суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності, які забажали прозоро працювати на вітчизняному ринку і підписали відповідні домовленості про співпрацю з Держмитслужбою. Першими власниками карток стали переважно імпортери рибопродуктів, м’яса, м’ясопродуктів та свійських тварин в Україну.

Як пояснили нашому кореспонденту під час урочистого вручення, «Стоп-картка» — це персоніфікована картка, яка пред’являється уповноваженим представником суб’єкта ЗЕД посадовим особам митного органу у разі створення ними штучних перепон під час митного контролю та митного оформлення, виявлення випадків здирництва та проявів корупції з їхнього боку.

Митник, що допустив порушення, зобов’язаний негайно поінформувати керівника свого підрозділу та митниці про факт пред’явлення йому «Стоп-картки». Одночасно представник суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності інформує Держмитслужбу про застосування ним «Стоп-картки». Держмитслужба після отримання такого сигналу від підприємця терміново проводить службову перевірку або, в разі потреби, службове розслідування за випадками допущених зловживань та відстороняє від виконання службових обов’язків посадових осіб, які їх допустили.

Варто зазначити, що суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності, яким видана така картка, забороняється використовувати її для отримання будь-яких пільг або переваг під час декларування та проходження митного контролю та митного оформлення. Якщо підприємець не виконує зазначені вимоги — картка вилучається.

Після вручення карток відбулося підписання таких домовленостей ще з однією групою підприємців — імпортерами тютюну.