Учора лідер Християнсько-демократичного союзу Ангела Меркель була обрана Бундестагом канцлером Німеччини. За неї проголосували 397 депутатів при 308 необхідних. У тому, що це буде саме так, ніхто не сумнівався. Утім, вона чекала цього два місяці і чотири дні.

Саме стільки часу з моменту парламентських виборів тривали довгі переговори із соціал-демократами. Потім було підписано коаліційний договір, і ось, нарешті, вперше в історії Німеччини посаду глави Кабінету посіла жінка. До того ж ще й виходець зі сходу, адже пані канцлер народилася в НДР.

Отже, вчора Ангела Меркель очолила велику коаліцію з християнських партій і соціал-демократів Німеччини. Фізик за освітою, вона тепер відповідатиме за всі явища в політичному і економічному житті своєї країни.

Політологи вважають, що назвати її «залізною леді» було б великим перебільшенням, але домагатися свого Меркель вміє. Те, що вона стала канцлером, тільки зайвий раз підтверджує це.

Одразу після таємного голосування в бундестазі Меркель зустрілася з президентом країни, котрий вручив їй посвідчення про обрання канцлером. Герхард Шрьодер, який залишає свій пост і кабінет, передав Ангелі Меркель ключі від відомства канцлера. Однак в цьому будинку вона не житиме, а залишиться у своїй квартирі в самому центрі Східного Берліна.

Компромісна програма дій нового уряду розрахована на чотири роки. Однак не всі німці вірять, що кабінет Меркель проіснує до кінця терміну повноважень бундестагу нинішнього скликання. Головне завдання нового канцлера — розв’язання соціально-економічних проблем. Насамперед — зниження бюджетного дефіциту до норм, припустимих для країни зони євро (3% ВВП), скорочення безробіття. Заплановано зменшення державних витрат і невелике збільшення податків. У галузі зовнішньої політики очікується збереження наступності.