«Голос України» тричі писав про ситуацію в Одеському Інституті Сухопутних військ (ОІСВ), який відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 травня 2005 року має бути переведений до Львова.

Усі без винятку регіональні відділення політичних партій засудили дії Міноборони, яке вирішило розпочати реформу військової освіти з Одеси.

Проведені соціологічні дослідження, а загалом їх було чотири, показали: 80 відсотків опитаних вважають рішення про розформування військового вузу непродуманим.

«Голос України» організував зустріч, в якій взяли участь ветерани Збройних Сил.

Олексій КОСЬМІН, лідер фракції Народної партії в Одеській міській раді, підполковник запасу:

— Міська організація Народної партії наполягла на тому, щоб питання про збереження Інституту Сухопутних військ було розглянуто на сесії міської ради. Депутатський корпус одностайно прийняв звернення до Президента України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів з вимогою не допустити ліквідації вузу. Ми просимо створити комісію з вивчення питання про доцільність передислокації інституту.

Я — офіцер запасу і можу сказати, що загальновійськового командира треба навчати на полігоні, танкодромі, стрільбищі. В Одеській області є два полігони — Тарутинський і Чабанський. Та про існування першого з них один з командувачів військ довідався від кореспондента «Голосу України»... Чи потрібно говорити про кваліфікацію фахівців, котрі займаються реформою військової освіти?

Андрій РУСІН, кандидат філософських наук, доцент, полковник запасу:

— Мені хотілося б сказати про традиції, духовну спадщину, що передається поколіннями. Австро-угорська військова школа була створена у Львові 1901 року і припинила своє існування в роки Першої світової війни. Чи можна вважати її попередницею Львівського військово-політичного училища, передислокованого з Харкова до Львова через 50 років? Військові навчальні заклади, спадкоємцем яких став ОІСВ, створено у 1899 і 1912 роках.

В Одеському регіоні він раніше за інших почав рух в Європу. У 2003 і 2004 роках тут проводили міжнародні семінари «Україна — НАТО». А одесити щорічно виїжджають на стажування в збройних силах НАТО.

В один віз впрягти не можна — коня і тремтливу лань. Якщо вважати, що становим хребтом збройних сил будь-якої держави є сухопутні війська, а журналістика і музика — тремтлива лань, то справді, експеримент Міноборони більш ніж сумнівний.

Леонід РЕМЕННИЙ, учасник оборони і визволення Одеси, капітан у відставці, військовий розвідник:

— Мені 82 роки, звик говорити прямо, по-фронтовому. Можу сказати, що в Міністерстві оборони сьогодні, на мій погляд, опинилися люди, які не люблять Україну, історію народу. Серед випускників інституту понад 100 Героїв Радянського Союзу, два маршали, два міністри оборони. І ось з Києва намагаються вистрелити в нашу історію.

Міністр оборони Анатолій Гриценко, який перебував в Одесі з робочою поїздкою, заявив, що рішення про переведення Одеського Інституту Сухопутних військ до Львова буде виконано.

У голови Одеської обласної державної адміністрації Василя Цушка своя думка. Він пропонує створити на базі ОІСВ всеукраїнський військовий ліцей для дітей-сиріт і дітей із малозабезпечених сімей. Доктор економічних наук, професор Микола Шутов зазначив, що в Одесі можна створити центр з підготовки військових фахівців для закордону. Адже протягом 20 років в Одесі тривала підготовка фахівців ППО для 24 держав. Серед випускників — 14 міністрів оборони країн Африки і Латинської Америки.

А тим часом територією Інституту Сухопутних військ ходять «фірмачі», які оглядають приміщення вузу. За їхніми словами, у Києві їм обіцяли земельні ділянки одразу після переведення ОІСВ до Львова.

Одеса.