Щоб обговорити ситуацію на селі, яка, за висловом Голови Верховної Ради Володимира Литвина, є «надзвичайно складною і кричущою», аграрії — депутати місцевих рад та керівники сільгосппідприємств, голови обласних рад Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств зустрілися у річницю Майдану з главою парламенту не на мітингу, а за «круглим столом». Головна вимога аграріїв, яку підтримують Голова Верховної Ради і керівництво профільного комітету Верховної Ради, — спрямувати десять відсотків видаткової частини держбюджету-2006 на підтримку села. А головна проблема — проконтролювати, щоб ці кошти дійшли безпосередньо до селян.

Нині багато говорять про проголошення наступного року — роком села. Але навіть п’ятирічка села, зазначив

В. Литвин, не дасть змоги компенсувати усі проблеми та борги, які накопичилися в АПК. Аналізуючи ситуацію на селі, аграрії, зокрема, просили парламент подолати президентське вето на закон про ПДВ щодо сільгоспвиробників та зберегти чинний порядок сплати фіксованого сільгоспподатку, який має діяти до 31 грудня 2009 року. Проте на розгляд Верховної Ради подано законопроект про звуження кола платників фіксованого сільгоспподатку та збільшення податкового навантаження на сільгоспвиробників у 2,5 разу. Але цей законопроект внесено всупереч мораторію на податкову політику щодо сільгоспвиробників у бюджетній резолюції. Аграрії також звертаються до законодавців з проханням зняти акцизний збір з пально-мастильних матеріалів, які виробляють в Україні і споживають сільгоспвиробники, опрацювати зміни до декрету Кабінету Міністрів про акцизний збір.

Дуже гостро, на думку сільгоспвиробників, нині стоїть і питання завищених тарифів на електроенергію для селян і система штрафних санкцій за перевищення енергоспоживання. Сільгоспвиробники просять передбачити у держбюджеті-2006 принаймні часткове відшкодування витрат на енергоносії. На думку Голови Верховної Ради Володимира Литвина, виходом із цієї ситуації може стати запровадження для села такого тарифу на електроенергію, як для мешканців будинків без газу у містах — 12 копійок за кіловатт. Із такими пропозиціями парламент уже звернувся до Президента та уряду. Верховна Рада, пообіцяв її Голова, відстоюватиме принципову позицію і щодо соціальних програм на селі.

Водночас в. о. голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Людмила Супрун зазначила, що Кабінет Міністрів у доопрацьованому до другого читання проекті держбюджету-2006 фактично не врахував пропозиції парламенту. За словами Л. Супрун, загальний обсяг видатків на АПК становить більш як 10 відсотків видаткової частини бюджету, але сюди включено фінансування тих сфер, які прямо не впливають на АПК, скажімо, банківські кредити, а також витрати на виплату пенсій селянам. А безпосередні дотації сільгоспвиробникам з держбюджету не збільшуються, а навпаки — зменшуються. Зокрема, не збільшено коштів на передання селянам у довгостроковий лізинг техніки та обладнання. Кабмін передбачає додаткове спрямування одного мільярда гривень, але не на ті програми, які повинні фінансувати відповідно до закону про державну підтримку державного сільгоспвиробника. Позиція Верховної Ради, наголосила в. о. голови бюджетного комітету — необхідно спрямувати на дотації АПК додатково 2,5 млрд. грн. Потрібна також, переконані парламентарії та аграрії, довгострокова програма розвитку сільського господарства, ухвалена окремим законом.

Не оминули учасники зібрання і сучасних політичних процесів у державі. Аграрії, зокрема, говорили: у зв’язку з розширенням повноважень Верховної Ради, яка за підсумками виборчої кампанії формуватиме уряд, потрібна потужна партія, яка представляла б у парламенті інтереси селян. Глава парламенту Володимир Литвин застеріг від загрози у процесі борні зруйнувати будь-яку стабільність в Україні. «З одного боку, потрібно продемонструвати здоровий прагматизм в економічному плані, а з другого — витримку в політичних процесах, від яких нікуди не подітися», — переконаний Володимир Литвин.