Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрічатиме сьогодні річницю Майдану і Помаранчевої революції в «робочому трудовому ритмі», — відповів глава парламенту на запитання «Голосу України». «Треба працювати, а не святкувати», — сказав Володимир Михайлович і навів результати досліджень, за якими нині так само міркують більш як 56% наших співвітчизників. На думку глави парламенту, виходити на Майдан можна лише тоді, коли владі буде про що звітувати людям, наскільки виконано очікування, з якими народ вийшов на Майдан. Бо В. Литвин переконаний: не політики вивели рік тому людей на вулиці, а люди змусили політиків вийти на Майдан.

А нині передвиборна ідеологія кожної партії повинна полягати в тому, щоб «зберегти країну і об’єднати український народ», — заявив Голова Верховної Ради України, виступаючи в прямому ефірі телеканалу ІCTV. «Треба мати народну політику, політику, яку сповідують люди, причому формулювати її у вигляді окремих формул, зрозумілих людям», — сказав В. Литвин. І наголосив, що майбутнє України залежить від реальної політики і реальних дій. «Сьогодні повинні бути люди, які спроможні реалізувати цю політику, які не тішать своє самолюбство. Не можна задовольняти вимоги народу гаслами», — зазначив глава парламенту.

За словами В. Литвина, у політичному розвитку держави напрям процесу вирішуватимуть не партії й не ідеології, а люди — чесні й порядні. Саме тому, на думку Голови Верховної Ради, наступні парламентські вибори в Україні будуть персоніфікованими.

А в прямому ефірі телеканалу «Студія 1+1» Голова Верховної Ради України заявив, що підписувати пропоновану Президентом України угоду про чесні вибори можна за умови контролю за її виконанням. Водночас В. Литвин застеріг від того, щоб не сталося так, як із багатьма іншими документами: спочатку підписували, а вже наступного дня їх просто ігнорували. Угода про чесні вибори, за словами глави парламенту, може бути ефективною, тільки «якщо буде публічний осуд за невиконання хоча б одного положення угоди, запропонованої до підпису». В. Литвин також зауважив, що перед цим необхідно проаналізувати виконання меморандуму про порозуміння і співпрацю між владою та опозицією.

Коментуючи ймовірне об’єднання Народного союзу «Наша Україна» та Блоку Юлії Тимошенко, голова парламенту сказав: «Думаю, неправильно говорити, що їхній рейтинг знизився тільки через розкол. Необхідно дивитись на загальну атмосферу в країні, на загальні процеси, які відбуваються в державі». В. Литвин зазначив: на жаль, сьогодні не йдеться про потребу об’єднання, щоб отримати кращий результат, виправити економічну стагнацію, а лише про те, як завоювати і втримати якомога більшу кількість місць. «Тобто участь у владі виступає при такому підході як самоціль», — сказав Голова Верховної Ради.

Коментуючи процес вступу України до СОТ, Володимир Литвин наголосив: вступати в будь-яку міжнародну організацію, у тому числі й СОТ, треба знаючи, що при цьому виграємо, і що принаймні не програємо. «Я поки що в цьому не впевнений, — сказав глава парламенту, — є ризики, великі ризики, про які, на превеликий жаль, не говоримо. Але оскільки мету продекларовано, оскільки треба зберегти обличчя України, необхідно, щоб Верховна Рада пройшла свою частину дороги. І більшу частину цієї дороги Верховна Рада уже пройшла». Водночас В. Литвин категорично не сприймає тези про потребу влаштувати змагання між Україною та Росією, хто першим добіжить до СОТ. Бо така постановка питання українськими політиками призвела до тих непорозумінь, які виникли і в парламенті, і в українському суспільстві загалом.