Цей авіаційний полігон розташований за 29 км від Кіровограда й за 2,5 км від смт Компаніївка. Його використовували Військово-повітряні сили Міноборони України, а призначений для проведення на ньому бомбометання вибухових предметів різних типів та калібрів. Майже 10 років тому його передали Компаніївській райдержадміністрації. Передача земель, як це в нас буває, відбулася без ретельного обстеження території та суцільного очищення місцевості від вибухонебезпечних предметів. Як повідомив журналістам заступник голови райдержадміністрації Іван Великород, під актом передачі стояла примітка, що використовувати землю для сільськогосподарських потреб небезпечно.

Де взяти мільйон?

Протягом 1997—2001 року землю колишнього полігона отримали у користування різні підприємства, організації, фермери. Більше чотирьох тисяч гектарів цілинних земель, які не оброблялися з 1927 року, спочатку видалися селянам привабливими. Але, як відомо, нічого даром не дають. Надто небезпечною стала нива, на яку протягом десятиліть падали тонни смертоносного заліза. Нині ця земля вертає «посіяне».

Щоб зібрати «чорний врожай» та очистити грунт, потрібно більш як мільйон гривень, — каже начальник Головного управління МНС України в області полковник внутрішньої служби Віктор Фісенко. — А поки що знешкодження вибухівки піротехніки здійснюють лише за заявами місцевого населення. А про те, що боєприпасів там чимало, свідчить хоча б такий факт: за 20 днів червня 1998 року на площі близько 4 га виявили та знищили 60 авіаційних бомб, 5 мін та 1 артилерійський снаряд.

Очистку полігона, згідно з наказом Міністерства з надзвичайних ситуацій України «Про очистку території колишнього авіаційного полігона (смт Компаніївка Кіровоградської області) від авіаційних бомб та інших вибухонебезпечних предметів», здійснювали піротехніки Головного управління МНС України в Кіровоградській області. Вони мали повністю розмінувати ділянки, сплановані під будівництво, та провести обстеження решти території з метою виявлення небезпечних «копалин» з наступним їх знищенням. Результати вражали: лише протягом 1998—1999 року виявили та знищили 350 вибухонебезпечних предметів різної потужності, у тому числі 228 авіаційних бомб. А протягом 2000—2005 років роботи зі знешкодження цих предметів проводились уже тільки за терміновими заявами про знахідки бомб. Загалом знешкоджено 35 авіаційних бомб різного типу. Повне очищення території колишнього полігона потребує залучення піротехнічних підрозділів на тривалий термін, це, у свою чергу, — значних додаткових позапланових фінансових витрат.

Щоб запобігти трагічним випадкам на землях колишнього Компаніївського авіаційного полігона, обласна державна адміністрація та Головне управління МНС України в Кіровоградській області неодноразово зверталися до центральних органів виконавчої влади з проханням допомогти здійснити суцільну розчистку території полігона від вибухонебезпечних предметів. Зокрема, пропозиції та обґрунтування щодо необхідності передбачити в державному бюджеті на 2006 рік кошти у вигляді цільової субвенції Кіровоградській області в сумі 1 488 860 гривень для фінансування робіт, пов’язаних із виявленням та знешкодженням вибухонебезпечних предметів на території колишнього авіаційного полігона, були направлені й до Міністерства фінансів України (лист від 18 липня 2005 року № 12-1050/1).

А поки що колишній полігон щодня загрожує людям каліцтвом, а то і смертю тим, хто намагається господарювати на цій землі.

Найнебезпечнішою ділянкою залишається територія колишнього поля для мішеней площею близько 350 га, — місцевість, зрита 4-метровими вирвами від вибухів авіаційних бомб. Решта території також нашпигована вибухівкою. Найстрашніше те, що мешканці ближніх селищ вже пристосувалися і самостійно проводять розкопки, знаходять вибухонебезпечні предмети або їх залишки, демонтують та здають у пункти прийому металобрухту. Деякі за роки «тренувань» досягли у цій небезпечній справі неабиякої майстерності. Це, кажуть вони, допомагає поправити сімейний бюджет, особливо напередодні свят. Інколи така робота закінчується трагічно. За останні три роки через цей промисел загинуло дві особи, десятки стали каліками.

«Чорні слідопити» на небезпеку не зважають

Нещодавно піротехніки 1-го територіального рятувального загону знову виїжджали до Компаніївки, звідки надійшло повідомлення про виявлення предмета, схожого на боєприпас. Авіабомба вагою 100 кг після знешкодження утворила вирву діаметром близько трьох метрів, завглибшки майже 2,5 м. Фермер, на землі якого знайшли вибухівку, розповідає, як нещодавно заклався з одним чоловіком і кинув на своєму полі капелюха. На ділянці площею 10 квадратних метрів навколо того капелюха він назбирав до півсотні осколків різних боєприпасів. Так для компаніївських хліборобів їхня професія з мирної перетворилася на ризиковану і смертельно небезбечну. Той само фермер розповідає, що минулого року під час обробітку лану внаслідок вибуху йому відірвало половину плуга. Сам, на щастя, не постраждав. До речі, частина його паю, де і виявили бомбу, вже кілька років залишається незайманою через її небезпечність.

Чи є вихід?

— Щоб усунути загрозу для місцевого населення, — каже Віктор Фісенко, — та забезпечити безпечне використання земельних й інших ресурсів території колишнього полігона, нашим управлінням розроблено проект «Програми ліквідації вибухонебезпечних предметів на території колишнього авіаційного полігона МО України у Компаніївському районі Кіровоградської області на 2006—2010 роки». У ній, зокрема, Компаніївській РДА пропонується разом з піротехніками скласти кошторис на знешкодження вибухонебезпечних предметів на договірних умовах, а обласній державній адміністрації на основі клопотання домогтися включення Компаніївського полігона до проекту загальнодержавної програми знешкодження вибухонебезпечних предметів на території колишніх військових об’єктів. Причому передбачити для цього відповідні джерела фінансування. Самі ж піротехніки мають скласти план поступового розмінування полігона та включити його до загального плану МНС України з тим, щоб знайти кошти для фінансування робіт з розмінування і створити зведений піротехнічний загін, якому допомагали б піротехніки з інших областей. Крім того, добре було б у планах МНС передбачати відповідну підготовку в учбових закладах спеціалістів-піротехніків для проведення вибухових робіт із знищення сучасних вибухових предметів...

Ірина ЛЕВОЧКО,

інспектор ЦГЗ ГУ МНС України

в Кіровоградській області.

Олег БОНДАР.