У Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин дискусії точилися навколо імпортованого м’яса. Народні обранці намагалися з’ясувати, чи дотримуються підприємці, які працюють у цьому секторі, вимог законодавства під час здійснення операцій із ввезення на митну територію України м’яса, м’ясопродуктів та живої худоби.

З’ясувалося: завдяки пильності Державної митної служби країни в період з січня по жовтень нинішнього року вилучено понад три тисячі тонн імпортного м’яса та м’ясопродуктів, що в 2,7 разу більше, ніж за аналогічний період торік. За інформацією митників, цей товар перебуває в них у зоні особливої уваги. М’ясопродукти розмитнюються та проходять контроль за особливим порядком, і навіть Держмитслужбою запроваджено для нього щоденний моніторинг переміщення.

Водночас фіксуються факти ввезення на митну територію України продовольчих товарів з порушенням правил митного контролю.

Парламентський комітет вирішив уже у грудні внести на розгляд Верховної Ради проекти законів про внесення змін до законів «Про Єдиний митний тариф», «Про Митний тариф України», «Про операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах» та інші законодавчі акти стосовно зупинення функціонування тіньових схем ввезення на митну територію України м’яса та м’ясопродуктів і живих тварин.

Г. К.