Остання журавка

З мапи Рівненщини зникло село Троян Здолбунівського району.

— Я дуже здивувався, коли в 1993 році хутір Троян одержав статус села, — розповідає Новосілківський сільський голова Петро Макаревич. — Бо тут було три хати, і лише в одній із них проживала вдова фронтовика 80-річна Зоя Ананіївна Місюра. Вона уперто трималася рідного обійстя, хоча одній їй було жити дуже тяжко. Жінка осліпла, тож пересувалась по подвір’ю з допомогою натягнутих шнурів. Вони, наче павутина, оповили двір старенької.

Саме завдяки стійкості літньої вдови й існувало село Троян. Але коли остання журавка у квітні цього року відійшла у вічність, не стало і села.

Сільський голова Петро Макаревич занепокоєний демографічною ситуацією і в Новосілках: з початку року тут народилося лише троє немовлят, а померло двадцять двоє людей.

Олександра ЮРКОВА.

Обійшлося без містики

Коли з пасовища поблизу райцентру Дубровиця за тиждень зникло троє кіз, мешканці занепокоїлись, а дехто повірив у містику. Цю головоломку розв’язав місцевий Аніськін — дільничний інспектор Дубровицького РВ, лейтенант міліції Петро Білоус, який у містику не вірив. І правильно робив. Бо невдовзі його увагу привернули двоє місцевих мешканців, які ніде не працюють, однак часто бувають у барах. Інспектор зібрав докази того, що 36-річний Олексій і 37-річний Валерій викрали кіз і продали їх аж... за 140 гривень.

Тамара ЛИСЕНКО,

капітан міліції, старший інспектор ЦГЗ УМВСУ

у Рівненській області.

Милуйся Кримом... на віслюку

На фермі пропонують і веселу програму годування цих невибагливих тварин, а також коней, косуль, багатьох видів екзотичних птахів. А екскурсоводи проводять гостей на чотириногому транспорті мальовничими і найкрутішими гірськими стежками.

Сільський зелений туризм зміцнює позиції в кримській туристичній індустрії. Приміром, в селі Пожарському Сімферопольського району популярністю користується український етнографічний центр «Явір», який спеціалізується на пропаганді культурних традицій, обрядів, національної вишивки й кухні. У сусідньому селі Кольчугіне завжди людно в етнічному центрі кримських німців «Кроненталь». У старій частині села збереглося дві вулиці будинків одного з найдавніших німецьких поселень півострова, якому незабаром виповниться 200 років. Тут вціліли будинки кірхи та лютеранської церкви. В одному з приміщень колишнього поміщика Шнайдера облаштовано музей традицій і побуту кримських німців, який створювали всі жителі села.

Безперечно, зелений туризм сприяє підвищенню зайнятості населення й розвитку інфраструктури кримських сіл і селищ. Про це говорили за «круглим столом» активісти Союзу сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Криму. Йшлося і про правове врегулювання «напівлегального» нині сільського турбізнесу. Вирішено незабаром провести разом з підприємцями громадські слухання, щоб відшліфувати підготовлений спеціалістами проект рекомендацій задля сприяння зеленому туризму. Документ плановано направити до Кабміну країни.

Віктор ХОМЕНКО.