«А потяг їхав з Жашкова в Європу». Мене в дитинстві завжди дивували ці рядки. Адже зі шкільного курсу географії я чітко засвоїла, що центр Європи розташований у нас в Україні на Закарпатті, біля села Ділове. То хто тоді, а головне, навіщо і куди їде з практично центральноєвропейського міста Жашкова? Може, з нашим бронепоїздом знову щось не те?

Кожній країні — по центру Європи!

Гірші побоювання підтвердилися. Мою патріотичну версію про те, що центр Європи розташований у Рахівському районі поблизу відомого Карпатського біосферного заповідника, на березі річки Тиси, було поставлено під сумнів. Звичайно, ніхто поки що не збирається демонтувати стелу з геодезичним знаком (на знімку) на 48 градусах 30 хвилинах північної широти і 23 градусах 23 хвилинах східної довготи. Але...

1989 року вчені Національного географічного інституту Франції сформулювали нове визначення географічного центру Європи. Користуючись методом центру ваги, вони встановили, що цей центр міститься на північ від Вільнюса (23 км), поблизу села Пурнушкес (54 градуси 54 хвилини північної широти і 25 градусів 19 хвилин східної довготи). У 1992-му з метою збереження довкілля географічного центру Європи Верховна Рада Литви створила картографічний заповідник центру Європи. І першого травня минулого року відбулося урочисте представлення географічного центру Європи. Захід було присвячено вступу Литви до Європейського союзу. На згадку про цю подію відомий литовський скульптор Гядимінас Йокубоніс створив композицію — колону з білого граніту, яку вінчає корона із зірок (на знімку).

Поки литовці майстрували корону, свої претензії на центр Європи висловила Білорусь. Учені «Білкосмоаерогеодезії» стверджують, що ця точка — у Вітебській області, 50 кілометрів південніше Полоцька. Якщо точніше, вона розташована неподалік берега озера Шо. Я відразу згадала «підтвердження» цієї версії. Якось кілька років тому в інтерв’ю «Голосу України» один білоруський дипломат гордо заявив, що його країна — «це планетарне перехрестя»!

Утім, у словацьких учених щодо європейських перехресть інша точка зору. Вони впевнені, що географічний центр Європи розташований саме в середній Словаччині, неподалік міста Кремниці, на вершині гори Крагуле. Однак чехи не були б чехами, якби дохідливо не пояснили сусідам, що насправді центр Європи — неподалік Пльзеня! Ну а цієї заяви вже просто не могли пережити поляки, оскільки вже вони точно знають, де це заповітне місце. Звичайно, в Польщі! Біля села Суховоля.

Наука мінус емоції

Де ж насправді розташований географічний центр Європи? Чому кожна центральноєвропейська країна заявляє про свої претензії на центр континенту?

На мої запитання відповіла заступник директора Інституту географії Валентина Палієнко. З’ясовується, така велика кількість «центрів Європи» пояснюється тим, що є кілька визначень для виміру центру континенту:

у межах суші;

у межах суші з урахуванням островів;

у межах суші з урахуванням островів і акваторії.

Залежно від того, яке з визначень використовують учені, центр Європи, природно, зсувається. До того ж визначення географічного центру складної території — складне математико-картографічне завдання. Коректно можна визначити географічний центр лише на основі комп’ютерних технологій, які раніш були недоступні.

Найточнішим на сьогодні, за словами іншого українського вченого, директора Науково-дослідного інституту геодезії і картографії Юрія Карпинського, є дослідження, проведене Національним географічним інститутом Франції. Відповідно до нього центр Європи справді розташовано у Литві.

На підтвердження цього Юрій Карпинський навів кілька доказів. По-перше, поняття географічного центру чітко визначено. Центрометрія визначає географічні центри аналогічно знаходженню центра ваги в механіці. Саме цей метод застосували французи. По-друге, до появи комп’ютерних технологій визначити центр Європи було неможливо.

Що ж означає геодезичний знак біля Ділового часів Австро-Угорщини?

Юрій Карпинський пояснив, що плутанина навколо цього знака виникла через... неправильний переклад латинського напису. Ось що насправді написано на знаку: «Це постійне, точне, вічне місце, що визначено спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в європейській системі широт і довгот 1887 року». І жодного слова про центр Європи. Таких знаків, за словами Юрія Карпинського, в імперії було встановлено майже двадцять з метою створити точну карту Австро-Угорщини.

Плюс трохи політики

Звичайно, литовська версія центру Європи безсумнівно засмучує. І впевнена, що внутрішній голос деяких читачів, який підхльостує неприборкана національна ментальність, нашіптує: «Вона неправильна!». Згодна. Прикро. До того ж сам факт того, що географічний центр Європи розташований в Україні, служив обґрунтуванням для деяких наших політиків необхідності вступу до Євросоюзу. А тепер, виходить, і вступати нема чого. Хвилинку.

По-перше, використовуючи ексклюзивні методики, ще можна довести зарозумілим європейцям, що справжнє серце Європи б’ється саме на Закарпатті. До речі, у Рахові збираються провести наукову конференцію з цього приводу.

По-друге, утішити всіх тих, хто вірить, що живе в центрі Європи, може той факт, що якщо через «литовський» центр Європи провести меридіан, то він пройде територією Західної України. До речі, цей меридіан розділить центр Волині Луцьк на дві частини. Виходить, що частина жителів Луцька живе у західній Європі, а частина у східній. Це означає, що Україна є повноправною центральноєвропейською країною. Принаймні географічно.