...Село Карапиші, за 100 кілометрів від Києва, відоме тим, що тут випікають смачний хліб. На тлі сусідніх сіл із убогими, врослими в землю хатинками-мазанками, де люди виживають лише з натурального господарства, Карапиші навіть можна вважати передовим — тут і домівки заможніші, і навіть свої лікарня, пожежна частина, клуб та стадіон. Місцеве господарство — сільськогосподарське товариство «Агросвіт» — звітує про досить високу врожайність та надої. Але проблеми — типові для всіх вітчизняних аграріїв: хліб та молоко скуповують у селян за безцінь. І дірки в асфальті на дорозі латали за двадцять хвилин до приїзду високих гостей.

Відвідавши село Карапиші Миронівського району на Київщині, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що приємно побачити таке село на тлі тих господарств, які вимирають під гучні гасла про реформи. «Бадьора статистика наводить на роздуми: чому ж тоді на селі дедалі меншає людей, села бідніють і вимирають? — сказав В. Литвин на зустрічі з мешканцями Карапишів. — Може, доживемо до того часу, коли з села всі відійдуть, і тоді буде ще краща статистика?»

Спілкуючись із селянами, Володимир Литвин пригадав і свої дитинство та юність — як запрягав коней, вимощував воза, як працював на фермі й той запах силосу в сільському клубі, який ніяк не вивітрювався. Чи як радів двом шоколадкам, що їх привезла з міста старша сестра... Однак ця ностальгія не означає, що діти та внуки селян і нині мають жити так само. «Дуже важливо, щоб наші діти побачили краще життя, інші умови для життя, щоб ми всі разом створили інше життя, зберігши найкращі традиції, які були на селі», — наголосив глава парламенту. У Карапишах, приміром, досі збереглися духовий оркестр, дитячий та дорослий хори, танцювальний ансамбль (на знімку). Але відродження села та проголошення року села, переконаний В. Литвин, повинні полягати не лише у фольклорних святах. А в тому, щоб держава передусім звернула увагу на село. Наступного року принаймні 10 відсотків держбюджету треба спрямувати на потреби вітчизняного АПК.

У Карапишах до святкування річниці Майдану ніяк не готуються. «Наш Майдан — щодня на городі та в полі», — каже місцева мешканка, 68-річна баба Маня.

Відповідаючи на запитання журналістів, В. Литвин також нагадав, що розпочинається й підготовка до місцевих виборів. Наразі у Верховній Раді триває активна робота над опрацюванням змін до закону про вибори до місцевих органів влади, які парламент планує розглянути наступного пленарного тижня. Верховна Рада також має схвалити спеціальну постанову про проведення місцевих виборів. Досі лунають і політичні пропозиції розмежувати в часі проведення парламентські та місцеві вибори. Однак правових підстав для цього, за словами В. Литвина, немає.

Остання політична новина — пропозиція до об’єднання на виборах «Нашої України» та БЮТ, на думку Володимира Литвина, «може хоч трохи заспокоїти політиків». А щодо народників, то вони, за словами їхнього лідера, «свою дорогу вже визначили».

Київ—Карапиші—Київ.