Володимир КАФАРСЬКИЙ, фракція Народної партії:

— Будь-які очікування ніколи не відповідають реаліям життя. Очікування людей на Майдані були завищені, а коли підійшли до їх практичної реалізації, виникло надзвичайно багато проблем. По-перше, не було єдності у коаліційних сил, які прийшли на Майдан. З другого боку, діяльність багатьох структур влади, що були сформовані обраним народом Президентом і новою владою, була спрямована лише на ліквідацію старої влади. Ще одна проблема — до влади привели не завжди найкраще підготовлених людей, фахівців. Зверну увагу й на таке. Під час минулорічної президентської виборчої кампанії саме Верховна Рада відіграла визначальну роль: у той час, коли було надзвичайно складно знайти рішення. Саме парламент проявив себе як єдиний легітимний орган влади на той час. Якби не парламент — події розвивалися б драматичніше. І нині законодавчий орган, попри все, виступає консолідуючим центром суспільства.

Головне, чого треба добитися зараз, — повернути віру народу в наших лідерів та політичну еліту, яким належить розв’язувати проблеми, що стоять перед нашою державою. Бо інакше під загрозою розпаду опиниться не лише політична еліта, а й усе суспільство.

Володимир РИБАК, фракція «Регіони України»:

Люди виходили на Майдан із надією на краще майбутнє, зі сподіваннями на легше життя. Але що вийшло? Люди живуть іще гірше, а помаранчеві сьогодні кажуть: треба все зробити, щоб об’єднати помаранчевих. А треба думати не про об’єднання політиків, а про об’єднання держави, яку сьогодні поділено на Схід і Захід. Щоб люди повірили, що влада спроможна щось зробити, окрім як підвищувати сама собі зарплату. Повинна бути якась межа. У річницю революції треба не святкувати, а вибачатися перед людьми, чітко окреслити завдання і працювати. Тоді у людей знову з’явиться віра і надія.

Олександр ТКАЛЕНКО, фракція Народного руху України:

— Головним здобутком Майдану стала демократизація всіх суспільних процесів — від свободи слова до відносин між людьми, у колективах. Хіба могли уявити декілька років тому повідомлення про рівень доходів чи корупційні діяння високих чиновників? Хоча сьогодні це подеколи переходить межу дозволеності.

А недоліки мають об’єктивні причини. Спочатку треба було «роздати слонів», потім «слони» закінчилися, до того ж не всі виявилися професійними та порядними керівниками, не були готовими до відповідальної роботи. Певне розчарування у суспільстві викликано тим, що люди очікували всього і негайно. Це передусім притаманне тим людям, які були розчаровані минулим режимом. Причина розчарувань одна: люди не почуваються затребуваними у різний спосіб — в економіці, громадському, політичному житті, не бачать свого впливу на процеси, які відбуваються у державі. Тож завдання влади — залучити людей до цих процесів.

Сергій СЛАБЕНКО, фракція «Наша Україна»:

Найважливіше, що сьогодні живемо у демократичному суспільстві. Журналісти порушують найгостріші больові точки у суспільстві, чим дають позитивні сигнали і для Президента, і для парламенту та уряду. Здобутком Майдану також стало започаткування програм допомоги матерям, подолання безпритульності, реформування правоохоронної діяльності.

Але Майдан навіть не міг собі уявити, наскільки багато проблем накопичилося у суспільстві. Що боротьба з корупцією — це справа не одного дня, що ця виразка настільки вкоренилася. Ми не змогли зробити так, щоб усі вимоги, з якими люди стояли на Майдані, було викононо водночас. У цьому є і вина гілок влади, бо досі шукаємо можливості співпраці між усіма гілками влади, щоб швидко ухвалювати конструктивні рішення. Але виклик суспільства до влади не міг бути реалізований виключно за рахунок обрання Президента. На жаль, влада на місцях та органи місцевого самоврядування ніяк не змінилися і нехтують правами простих людей. А передусім саме до них доводиться щодня звертатися рядовому громадянину за одержанням тих мінімальних послуг, які повинна надавати держава через свої представницькі органи. Прагнули шукати відповіді у проведенні адміністративно-територіальної реформи, але це також не було однозначно сприйнято суспільством. А заявляючи про вступ до НАТО чи до СОТ, треба проводити велику роз’яснювальну роботу серед населення. Тому й не реалізовано виклик Майдану — без проведення комплексних заходів неможливо досягти позитивних змін.

Володимир МУХІН, фракція Соціалістичної партії:

— Найбільшим досягненням нашої держави після президентських виборів став початок демократичних перетворень. Але політичне керівництво Майдану не було однопартійним, а складалося з різних політичних структур, з різними поглядами, яким потім довелося разом ділити владу, що її отримав Президент. На жаль, усе виявилося не так легко. Бо для того, щоб керувати, треба мати певний досвід, бути грамотним і досить об’єктивним. А багато людей, прийшовши до влади, вирішили, що тепер вони можуть безмежно владарювати і витворяти все, що завгодно. Насправді влада — це передусім величезна відповідальність. Більше особливих досягнень Майдану не бачу. Та вони й не потрібні: якщо в країні буде демократія, нормальні й працездатні уряд та парламент, буде нормальна і держава. Ми повинні створити Європу в Україні, а не тягтися кудись і до когось. Створимо європейські умови в себе вдома — житимемо в Європі.