Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина і Голови Національних Зборів Республіки Вірменія Артура Багдасаряна.

Після зустрічі Володимир Литвин зазначив, що сторони провели першу частину переговорів. Вірменські журналісти цікавилися, які позитивні зміни відбулися в нашій країні протягом року. «Ми отримали надію, яка ще не втрачена. Ми отримали прорив громадянського суспільства, громадянські свободи, політичні, зокрема і свободу слова, — зазначив Голова Верховної Ради. — До прориву можна віднести соціальну складову. Маю на увазі в економічній політиці... А головний урок, який можна винести, — це необхідність синхронізації політичних, економічних і соціальних перетворень у країні. Бо домінування однієї зі складових приводить до перекосів у суспільному розвитку».

Володимир Литвин високо оцінив роль українського парламенту, який узяв на себе всю повноту відповідальності під час минулих президентських виборів. «Завдячуючи парламенту і тій позиції, яку зайняли політичні сили і підтримали позицію парламенту, ми вийшли з глибокої політичної кризи, яка загрожувала перерости у протистояння і громадянський конфлікт», — додав Голова Верховної Ради.

Володимир Литвин і Артур Багдасарян підписали меморандум про співпрацю між парламентами обох країн. Документ визначає напрями і механізми активізації рівноправної двосторонньої міжпарламентської співпраці, без якої, на переконання Володимира Литвина та Артура Багдасаряна, неможлива комплексна взаємодія між обома дружніми державами.

Під час зустрічі глави парламентів обговорили основні напрями і конкретні кроки поглиблення співпраці між парламентами обох країн. «Немає проблемних питань, які перешкодили б зміцненню українсько-вірменських відносин», — зазначив Володимир Литвин. Сторони обмінялися думками з приводу суспільно-політичної ситуації в Україні та Вірменії. «Річниця від часу виборів Президента України — тест на відповідальність, особливо враховуючи велике значення парламентських виборів», — зазначив Голова Верховної Ради України. Він поінформував свого колегу про зміни, внесені до Конституції. Аналогічні процеси, за словами глави українського парламенту, відбуваються і у Вірменії: «Цікаво було обговорити, які перспективи і виклики очікують нас на цьому шляху».

«Ми надаємо великого значення цьому візиту, сподіваючись на ефективнішу співпрацю між законодавчими органами наших країн», — наголосив А. Багдасарян.

Володимир Литвин і Артур Багдасарян обговорили і погодились із необхідністю співробітництва в міжнародних організаціях, активізації взаємин як на рівні парламентів, так і між комітетами, фракціями, а також між партіями. Голови парламентів України та Вірменії відзначили, що рівень міжпарламентської співпраці в цілому є високим, і домовилися про активізацію політичного діалогу.

«Активний діалог сприятиме і подальшому зростанню товарообігу, економічній співпраці, що дуже важливо для Вірменії, яка зацікавлена у спільній роботі з Україною», — зазначив А. Багдасарян.