У День української писемності та мови уперше в Українській школі-гімназії Сімферополя урочисто відкрили VІ Міжнародний конкурс імені Петра Яцика, організаторами якого є Міносвіти й науки України, Ліга українських меценатів і Освітня фундація Петра Яцика (Торонто, Канада).

Знаменно, що унікальний мовний марафон цього разу стартує в Криму — багатонаціональному й багатомовному куточку нашої Батьківщини, де українська мова нині набирає потужної ходи не з примусу, а завдяки своєму авторитету й толерантності.

Було багато поважних гостей: представники освітніх міністерств України й Криму, органів влади, учителі та вихователі, письменники. Прозвучали вітання конкурсу і його учасникам від Віктора Ющенка й Володимира Литвина. Виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду Ліги українських меценатів, відомий письменник Михайло Слабошпицький та гість з Канади Євген Билуцький — член Ради директорів фундації ім. Петра Яцика — відзначили: лише шана до рідної мови, нерозривний зв’язок поколінь дає передумови зберегти державу єдиною. Конкурс дав новий поштовх до вивчення рідної мови саме молоді, якій розбудовувати нашу Державу.

На відкритті нагородили понад 150 кримських школярів і студентів — переможців першого етапу конкурсу з усіх регіонів півострова і 15 кращих учителів української мови. Серед кримських лауреатів було чимало й таких, хто виборов перемогу вже не вперше. Призери отримали дипломи, пам’ятні сувеніри й грошові премії до однієї тисячі гривень. Вони кажуть: знати українську стає дедалі престижніше, а заробити гроші власними знаннями приємно й радісно. Виходить, у Криму, з його специфічною мовною ситуацією, поширювати ареал та авторитет вживання української мови можна успішно. Та й найвищі кримські чиновники чудово володіють добірною державною мовою, а рівень юних талантів української гімназії такий, що не посоромить Крим на будь-яких конкурсах і фестивалях.

А тепла атмосфера допомагала перемагати. У день свята мови кримчанам бажали мовного комфорту й утіхи від осягнення космосу українського слова. В такій тонкій справі, як мова, людям потрібен яскравий приклад. Його й подає Перша сімферопольська школа-гімназія. Її випускники вчаться в найсолідніших вузах країни, успішно реалізують набуті знання в різних сферах життя.

Нагороду «Народна довіра» отримала директор сімферопольської української школи-гімназії Наталя Руденко та ініціатори проведення старту Шостого мовного марафону в Криму — головний редактор газети «Кримська світлиця» Віктор Качула, шеф-редактор газети «Джерельце» поет Данило Кононенко, кримський педагог і письменник Василь Латанський.

Цього дня кримським школярам також передано тисячі книжок, зібраних Лігою українських меценатів за підтримки Національної спілки письменників та Українського радіо. Багато книжок зі своїх бібліотек подарували письменники, чимало видань безплатно передали вітчизняні видавництва, а 10 тонн (!) унікальних книжок прибули з-за моря від видавництва Канадського інституту українських студій при Альбертському університеті.

Крим.