...Віра Гречко працювала на землі, відколи себе пам’ятає. Змалечку разом із матір’ю — на буряках, а потім були і комсомольські загони на казахській цілині, і колгоспне бригадирство та агрономство на Вінниччині, і партійна работа та державні нагороди. Нині — звання ветерана праці, заслужений відпочинок на пенсію у 470 гривень та рідне село, в якому залишилися самі пенсіонери. На урочистостях у Національній опері з нагоди свого професійного свята — Дня працівників сільського господарства — вона неохоче давала інтерв’ю: «Запишіть краще в міністрів — вони відрапортують про тонни та центнери. А я скажу одне: боляче. Незасіяні та виснажені поля, ферми-руїни і селяни, котрі спиваються... Вимирає наше село».

Сидячи у президії і відчуваючи духмяний аромат коровая, що лежав на столі, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин згадав своє дитинство: як мати чаклувала над хлібом, замішувала тісто, ставила його у піч, а виймаючи, хрестила кожну хлібину, кропила водою і клала на рушник. Багато вихідців із села можуть згадати те саме, своє дитинство і малу батьківщину. Але чому з кожним роком це свято дедалі більше нагадує поминальний день? — із такої сумної ноти розпочав свій виступ В. Литвин. Чому проголошуємо великі гасла про турботу про село і селян, говоримо, що це — наша колиска і першовитоки, а коли доходить до практичних дій, — стосовно села і селян діє залишковий принцип? Чому закривають сільські школи? Чому, коли за статистикою все зростає, вимирають села?

Коли підписували меморандум про порозуміння між політичними силами, Володимир Литвин особисто дописав абзац — треба оголосити не рік, а щонайменше п’ятирічку села. Нині він переконаний: у рік села треба не лише демонструвати культурні чи фольклорні здобутки, які ще збереглися на селі, а робити конкретні кроки заради виживання села, збереження людей на селі.

«Потрібно всім разом вголос заявити: якщо хочемо, щоб Україна була Україною, щоб Україна була державою, щоб Україна була заможною державою, щоб Україна була цивілізованою державою, будівництво, відродження і утвердження України треба починати з села», — заявив Голова Верховної Ради і пообіцяв, що, попри всі політичні складнощі, рішення щодо АПК завжди матимуть «зелене світло» у парламенті. «Село — це головна ланка, ухопившись за яку, витягнемо державу з проблем», — вважає В. Литвин.

За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного сільського господарства та високий професіоналізм глава парламенту нагородив аграріїв найвищими нагородами Верховної Ради — Почесними грамотами.