Верховна Рада, попри наростаюче політичне напруження, пов’язане з майбутніми виборами, продовжує плідно працювати. У цьому могли вкотре переконатися наші співвітчизники. Всі пам’ятають те жорстке протистояння наприкінці минулої сесії, коли народні обранці обговорювали і приймали законопроекти щодо вступу до Світової організації торгівлі. Ось і цього тижня дехто сподівався на повторення подібного політичного спектаклю.

Однак, попри шумові ефекти, які створювала фракція КПУ, народним обранцям вдалося в першому читанні прийняти три вкрай важливі документи. Чому? Бо голосували вони не за проекти законів, підготовлені урядовцями, а за документи, розроблені колегами. Ніхто не сумнівається, нашій державі варто стати членом СОТ. Бо тоді в іноземних конкурентів не буде підстав затівати антидемпінгові розслідування проти вітчизняних товаровиробників. Адже ні для кого не секрет: вони зазнають багатомільйонних втрат, а з ними — і держава. Однак досягти необхідного результату, як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, вдається лише тоді, коли Кабінет Міністрів співпрацює з парламентом.

Водночас, як засвідчило голосування, урядовці продовжують жити власним баченням проблем, не радячись з парламентаріями. Яскравий приклад: проект державного бюджету на 2006 рік, який Кабмін передав на розгляд народних обранців у другому читанні. Міністр фінансів Віктор Пинзеник заявив, що в документі дефіцит збільшено до 2,5 відсотка валового внутрішнього продукту. Цікаво, що на цьому наполягали члени профільного комітету Верховної Ради. З другого боку, в документі знову не враховано пропозиції представників місцевого самоврядування про фінансування делегованих державою повноважень.

Про це і йшлося на зустрічі членів Асоціації міст України з главою парламенту. Вони зізналися, що до їхньої думки урядовці не вельми прислуховуються. Та й керівники держави, за винятком Володимира Литвина, ігнорують голос самоврядних громад.

Не дивно, що народні обранці ухвалили постанову про встановлення стандартів послуг для населення, обов’язкових для виконання представниками влади. Документ, підготовлений членом фракції Народної партії Катериною Фоменко, дружно підтримали і праві, і ліві.

Парламентарії пішли на поступки журналістам і внесли низку змін до закону про вибори народних депутатів. Про початок передвиборних перегонів учора оголосив голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович. А тому немає сумніву: напруження в суспільстві, а відтак і в стінах Верховної Ради, наростатиме. І, висловлю власну думку, лише вміння Володимира Литвина згуртовувати колег і підказувати шлях до компромісу дасть змогу зберегти єдиному законодавчому органу власне обличчя.