Люблінська алея в Ковелі

У нещодавно відкритому парку культури і відпочинку імені Т. Шевченка в Ковелі закладено Люблінську алею — символ дружби українського і польського народів. На урочистості до міста залізничників із сусідньої держави прибула делегація на чолі з віце-маршалком Сейму Польщі, лідером партії Самооборони Анжеєм Леппером. На алеї висаджено понад 500 дерев і кущів. З нагоди цієї події біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся багатолюдний мітинг.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

Ластівка повернулась

У Криворівні (Верховинський район) відкрито музей відомої на Гуцульщині народної поетеси і художниці Параски Плитки-Горицвіт (1927—1998). Параска Плитка-Горицвіт (псевдонім Ластівка) є автором понад 40 рукописних книг та ста живописних картин про життя й побут гуцулів. Кращі вірші друкувалися в журналі «Дзвін», альманасі «Гуцульщина» та газеті «Верховинські вісті». Вона знала безліч коломийок, пісень, переказів, які записували в неї студенти-філологи.

Дарина Назарчук.

Івано-Франківська область.

Оце так заспівали

Після багаторічного мовчання знову заспівали на обласному огляді-конкурсі аматорські хорові колективи. Близько тридцяти хорів зберігають подільські пісенні традиції, співають і в народній, і в академічній манері. В першому турі змагались піснярі із південних районів. У наступних виступлять конкурсанти із усіх куточків Поділля.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.

Барвистий мандрівник

У Кам’янці-Подільському побувала виставка «Чарівний олівець». Це 60 робіт найвідоміших сучасних британських ілюстраторів дитячих книг. Експозицію вже бачили Київ, Львів, Луцьк, інші міста, а її організатор — Британська Рада в Україні — одержує все нові запрошення.

Ідея мандрівної виставки належить «магістру ілюстрації», лауреату численних престижних премій Квентіну Блейку. Він був упевнений, що «виставка припаде до смаку і малим, і старим, і всім, хто перебуває на цікавому відрізку життя поміж ними». Проект підтримали Британські Авіалінії. Однак, ніхто не міг передбачити, що акція збере сотні юних українців, котрі самі мріють бути художниками. У Кам’янці-Подільському, який відзначає в цьому році століття першого закладу художньої освіти на Поділлі, першими зустрілися з «Чарівним олівцем» вихованці аж трьох мистецьких шкіл.

Віра ШПИЛЬОВА.

Хмельницька область.