Працівникам сільського господарства України

Сердечно вітаю з професійним святом — Днем працівників сільського господарства — усіх, хто зайнятий у цій нелегкій, але такій важливій сфері, хто забезпечує країну продуктами харчування.

Всьому початок — плуг і борозна. У цих словах — загальнолюдська істина, якою підкреслено особливе значення селянської праці. А для українця село означає щось ще більше, бо уособлює цілий світ. Наші предки, які, обробляючи землю, вважали її живою, одухотвореною, передали нам у спадок глибоку повагу до неї. Те, що йде від землі, зливається у нашій свідомості в одне ціле: квітка і краплина роси, веселий струмок і зелений гай, окраєць духмяного хліба і глечик свіжого молока, рідне слово і пісня. Усе це разом складається в малу батьківщину і виростає у Вітчизну.

Може, тому наше село виявляє таку високу здатність до виживання. Розорене, зруйноване, обезлюднене, майже позбавлене фінансових коштів і матеріальних ресурсів, воно все ще годує країну, хоч саме продовжує убожіти. Сільськогосподарське виробництво виживає тільки завдяки вашій хазяйновитості, мозолям та надлюдським зусиллям. І нинішнього року, за всіх складнощів і негод, ви зуміли збільшити виробництво зерна, овочів, фруктів, зупинити зменшення поголів’я худоби, свиней і птиці, що дало можливість якоюсь мірою задовольнити у продовольстві внутрішні потреби і приростити експорт. За це вам низький уклін.

Останні півтора десятиліття переконали, що без відновлення села жодні економічні новації не можуть дати стабільних результатів. Верховна Рада України докладає і докладатиме всіх зусиль для посилення державної підтримки вітчизняного виробника сільськогосподарських продуктів, захисту його від недобросовісної конкуренції, для підвищення соціального статусу сільського трудівника. Його життя і побут мають повсюдно бути забезпечені бодай елементарними зручностями, а в перспективі — благами сучасного міста. Треба будь-що зберегти у кожному селі школу, лікарню чи амбулаторію, а там, де їх уже закрили, — відновити. Імпульс справді державному ставленню до села може дати спрямування на розвиток сільського господарства 10 відсотків видатків державного бюджету на 2006 рік.

Бажаю селянам, усім аграрникам міцного здоров’я, твердості духу, щастя й достатку, успіхів у праці для власного блага і блага України.

Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.