Чужих дітей не буває

У Верховній Раді відбувся «круглий стіл», присвячений проблемі вдосконалення процесу усиновлення в Україні, як одному зі шляхів подолання дитячої безпритульності та бездоглядності.

За чинним Сімейним кодексом України, наші співвітчизники мають першочергове право на усиновлення дітей. Однак, за статистичними даними, українських усиновлень стає дедалі менше. Якщо у 1996 році наші свіввітчизники усиновили 4801 дитину, а іноземці —14, то торік відповідно — 1492 і 2058 дітей. Учасники «круглого столу» зазначали, що це пов’язано насамперед із матеріальними можливостями. Українські громадяни усиновлюють здебільшого малюків до двох років. Зазвичай, спочатку беруть під опіку, а потім усиновлюють. Оскільки опікунам надають матеріальну грошову допомогу, а усиновлювачам — ні. У цьому проглядається недосконалість законодавства. Хоча у ньому є й чимало сильних правових моментів: приміром, усиновлювати українських дітей можуть лише громадяни тих країн, де визначено механізм консульського нагляду за умовами проживання дитини.

У Центрі з усиновлення дітей переконані, що істотним кроком розв’язання проблем у цій царині стане приєднання України до Гаазької конвенції — такий крок створить необхідне підгрунтя для впровадження належного міжурядового контролю за умовами проживання усиновлених дітей.

Галина КВІТКА.

У луцьких телерадіо-журналістів новосілля

Завершено реконструкцію будинку №9 на вулиці Словацького в Луцьку. Ця адреса відома не одному поколінню волинян так само, як всій Україні — Київ, Хрещатик, 26. Адже тут упродовж кількох десятиліть було розташоване обласне радіо і корпункт Українського радіо. Привітати журналістів прийшли голови обласної ради Василь Дмитрук, Луцької міської — Антон Кривицький, посол України в Литві Борис Климчук та інші високоповажні гості. Як розповів генеральний директор обласної телерадіокомпанії Святослав Пирожка, за обсягами теле- і радіомовлення Волинська ТРК посідає п’яте місце в Україні, а про високий рівень її передач свідчать десятки нагород, одержаних на міжнародних і всеукраїнських конкурсах та фестивалях.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.