Ранкове засідання 18 листопада

Після емоційного оголошення депутатських запитів, заяв і повідомлень перед народними обранцями виступив Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв. Під бурхливі оплески він привітав парламентаріїв українською і пригадав свої студентські роки в Дніпродзержинську, «де пізнав силу духу і краси українського народу». Казахстан, за його словами, надає великого значення тісній співпраці з Україною на користь обох країн.

Нурсултан Назарбаєв розповів, як Казахстан став регіональним лідером з принципами західної демократії і найкращим досвідом східноазіатських держав, активним учасником боротьби з міжнародним тероризмом, країною із середнім рівнем доходу, і як за короткий термін побудували столицю в центрі держави.

Секрет простий: Президент, парламент і уряд відчувають себе однією командою всього народу. А їх спільна позиція: спочатку економічні і соціальні реформи, а потім — політичні. Казахстан використовує унікальне геополітичне положення, знаходить та заохочує гарних господарників (нині 85 відсотків економіки держави перебуває у приватній власності) та інвесторів. Усерйоз переймається освітою молоді: запрошують найкращих закордонних професорів і екзаменують молодь на комп’ютерах. А ще — реформи: адміністративно-територіального устрою та житлово-комунального господарства (яке стало приватним і не потребує державних дотацій), підтримка державних службовців, податкова реформа тощо.

Казахстан першим серед країн СНД створив Національний фонд для забезпечення стабілізації соціально-економічного розвитку, зниження залежності від негативних зовнішніх чинників. Нині в Національному фонді акумульовано 5,3 мільярда доларів. Золотовалютні резерви перевищують 14 мільярдів доларів. «Про це десять років тому ми навіть і мріяти не могли», —зазначив Назарбаєв. За цей час грошові доходи казахів зросли в п’ять разів, зарплата — в шість, в 25 — мінімальна зарплата тощо. Нині середня пенсія — понад 90 доларів, зарплата — 245, стипендії — 50 доларів, а дефіцит бюджету не перевищує 1 відсотка ВВП.

А реалізація програми розвитку паливно-енергетичного комплексу, сподівається Президент Казахстану, через десять років дасть можливість досягнути рівня видобутку нафти до 150 мільйонів тонн щороку і ввійти в десятку найбільших виробників нафти.

Нурсултан Назарбаєв подякував Україні за гостинність і висловив сподівання, що народні депутати скористаються деяким досвідом його країни і активно зміцнюватимуть україно-казахстанські відносини. А Голова Верховної Ради подякував за переконливий виступ і побажав успіхів та тісної співпраці.

Після цього депутати заслухали звіти тимчасових слідчих комісій. Віктор Король розповів про роботу комісії для з’ясування причин, що призвели до кризового фінансового стану акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна», та перевірки дотримання законності під час його ліквідації. Генеральна прокуратура України, за його словами, порушила низку кримінальних справ за фактами зловживання банківського законодавства. У п’яти кримінальних справах винесено вироки. Органами внутрішніх справ проведено 2,5 тисячі перевірок і порушено 375 кримінальних справ. Виявлено 107 фактів шахрайства. Збитки за кримінальними справами становлять 500 мільйонів гривень, а відшкодовано лише 60 мільйонів. До кримінальної відповідальності притягнуто 337 осіб, з яких 110 працівників з центрального офісу банку та його регіональних відділень. Завдяки спільній роботі правоохоронців і народних депутатів, зазначив Віктор Король, унеможливлено розкрадання майна банку, вдалося розрахуватися з двома чергами кредиторів без залучення держави. Отже, підсумував парламентарій, вкладникам повернуто коштів майже 50 відсотків (для прикладу, світовий показник повернення коштів після ліквідації банку — 10—13 відсотків). Однак треба ще повернути 890 мільйонів. І це, переконаний народний депутат, цілком можливо. Для цього Віктор Король запропонував опублікувати в ЗМІ списки 150 найбільших боржників банків, підтримавши відповідну постанову.

Ігор Юхновський, голова тимчасової спеціальної комісії з питань майбутнього, наголошував на необхідності розвитку інноваційних технологій та науки. А керівник комісії з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань «Про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО» Олег Зарубінський поінформував про роботу органів державної влади, парламентський контроль і об’єктивне інформування громадськості стосовно відносин України і Північноатлантичного альянсу.

На початку ранкового засідання Володимир Литвин оголосив про входження Володимира Демьохіна до фракції «Регіони України» та вихід Євгена Сігала із фракції Народної партії.