Дешеві квадратні метри

Вінниця. Розпочався експеримент з будівництва дешевого житла для соціально незахищених громадян. За словами голови Вінницької облдержадміністрації Олександра Домбровського, за п’ять років на околиці міста планують збудувати міні-мікрорайон, в якому новоселами стануть учителі, медики, держслужбовці. Експеримент полягає в максимальному зменшенні вартості квартир і частковій компенсації державою кредитних ставок під час їх купівлі. Кількість такого житла буде визначена міськвиконкомом спільно з головним виконавцем проекту — будівельним концерном «Поділля», що є структурним підрозділом будівельного холдингу «Київміськбуд».

До речі, середня вартість одного квадратного метра новозбудованого житла у Вінниці нині становить 2600—2700 гривень.

Віктор СКРИПНИК.

Доки верхи порозуміються...

Хмельниччина. Понад тисяча освітян Кам’янець-Подільського району втратили передбачені законодавством пільги на комунальні послуги. Ці видатки не було закладено в цьогорічному бюджеті. Вчителі сільських шкіл та педагоги-пенсіонери, які раніше безплатно користувалися житлом з опаленням та освітленням у межах встановлених норм, обурюються. Вони висловлюють припущення: може, кошти таки надходять на місця, але акумулюються для передвиборного марафону?! Поки Міносвіти апелює до Мінфіну стосовно внесення змін до статті 42 Закону «Про Державний бюджет на 2005 рік», чутки поширюються далі. А місцевій райдержадміністрації доводиться щодня приймати десятки стривожених сіячів мудрого та вічного, котрі протестують проти скорочення соціальних програм.

Ліцей став... Європою

Школярі Кам’янця-Подільського предмет «євровибір» освоюють не лише за підручником. «Інтегруватися в Європу будемо класами», — так вирішили в міському ліцеї і влаштували фестиваль. Конкурси стіннівок-«подорожей», демонстрація національних костюмів та сучасної моди, презентація візиток, оформлення класів у стилі обраної країни, а особливо — великий ярмарок національних страв та відповідних рецептів перетворив звичайний навчальний день на свято. Завершилося воно концертом, де звучали мови 12 країн — стільки класів у навчальному закладі.

Віра ШПИЛЬОВА.

Мрієш про квартиру — проживи 300 років

Сумська область. Ось уже більш як 10 років житлова черга в Сумах «замерзла» на позначці 14,5 тисячі осіб. «Могікани-першопрохідці» стоять у ній уже майже 30 років. Із них понад 9100 чоловік очікують квартири на загальних підставах, 3612 — у списку осіб, які потребують житла в першу чергу, 1810 — поза чергою. Окрім того, ще 9532 їхніх «побратимів» по нещастю чекають своєї черги на отримання кооперативного житла. Однак у 2003 році жадані квартирні білети випали лише 110 сумчанам, у 2004 — 28, у 2005 — 51.

Якщо нинішні темпи житлового «буму» в Сумах збережуться і надалі, то останні «щасливчики» мають довести тривалість власного життя щонайменше до 2,5—3 століть...

Владислав ЖМУРКОВ.

На перехрестях почали влаштовувати «темну»

Дніпропетровськ. За останні кілька тижнів у Дніпропетровську зникли 50 контакторів освітлення і перестали блимати відразу кілька світлофорів. Директор комунального підприємства «Міськсвітло» Олександр Олефіренко стверджує, що практично щоночі вирізують кілька контакторів шаф зовнішнього освітлення вулиць. А це залишає без світла цілі мікрорайони. Причому тільки-но комунальники відремонтують чи замінять зруйновані контактори (а ціна ремонту однієї шафи зовнішнього освітлення тягне приблизно на 2,5 тисячі гривень), вони відразу зникають.

Парадоксальність ситуації в тому, що реалізувати ці пристрої «наліво» практично неможливо: вони можуть застосовуватися тільки за призначенням. Продаж на металобрухт теж виключається — всі алюмінієві частини викрадачі залишають на місці. У міськвиконкомі висловили припущення, що це «перші ластівки» близького початку передвиборного процесу в місті. Зокрема, — міського голови.

Сергій КРАВЧЕНКО.