Один дідусь, котрий дуже любить онука, ініціює створення комітету захисту дітей від шкільного перевантаження. Мотивує тим, що спорт тричі врятував йому життя, а в школі, по суті, нині немає навіть фізкультури. «Хіба 45 хвилин на тиждень достатньо? — бідкається чоловік. — І це за колосального розумового навантаження».

Не кожна дитина може на «відмінно» знати літературу, математику, добре малювати чи співати. Але вона має бути здоровою. На жаль, багато хто з директорів і вчителів вважають фізкультуру другорядною дисципліною. Майже в усіх школах уже не проводять фізкультхвилинки. «Потрібно повсюди створювати умови для занять спортом, — вважає відомий у минулому спортсмен, начальник управління з фізичного виховання і спорту Запорізької ОДА Микола Авраменко. — Тим паче у школах».

Із багатого досвіду педагог знає, що рухливі та спортивні ігри впливають на формування особистості. Граючись, дитина позбувається сором’язливості, замкнутості, самостверджується в колективі, стає щедрішою і добрішою.

Для відродження фізкультури в навчальних закладах створено міцну законодавчу базу. Але вона не підкріплена фінансами. Звідси низька зарплата вчителів фізвиховання, дефіцит спортінвентарю й устаткування, залів і спортмайданчиків. І якби не педагоги-ентузіасти, не було б спортивних змагань, в яких у минулому навчальному році взяли участь 250 тисяч школярів і студентів. Не було б вагомих перемог на міжнародних олімпіадах і спартакіадах. Втішає, що МОНУ і Міністерство у справах молоді і спорту підтримали ініціативу зі створення фізкультурно-оздоровчого патріотичного комплексу для школярів «Козацький гарт».

Важко вигадати ефективніший спосіб формування здорового способу життя, підвищення соціальної активності та зміцнення здоров’я. Хочеться вірити, акція сприятиме оздоровленню юних, 90 відсотків яких сьогодні потерпають від різних недуг.

Зменшити число хворих можна і за допомогою фізичного навантаження. Для цього треба збільшити кількість уроків фізкультури щонайменше на 300 відсотків. Бо ломоносовими та ейнштейнами стануть одиниці, а здоровими повинні бути всі.