Ранкове і денне засідання 17 листопада

Верховна Рада внесла зміни до деяких законів України та прийняла постанову про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2006 року, якими скасовано значні обмеження у діяльності мас-медіа під час майбутніх парламентських виборів. Зокрема, постановою парламенту всім органам державної влади, у тому числі податковій адміністрації, рекомендовано обмежити перевірку ЗМІ на період виборчого процесу. Зміни до деяких законодавчих актів щодо сприяння реалізації виборчих прав громадянами, забезпечення свободи політичних дебатів, неупередженого ставлення ЗМІ до кандидатів у депутати та партій і блоків—суб’єктів виборчого процесу було прийнято конституційною більшістю парламенту без обговорення.

Схваленим законом також чітко визначено поняття політичної реклами та обмеження на неї у теле- і радіоефірі — політреклама повинна займати не більш як 20 відсотків ефірного часу. До того ж деякі статті виборчого закону приведено у відповідність із чинними законами, що визначають діяльність ЗМІ. Тепер залишається сподіватися, що Президент України підпише схвалений парламентом закон, а Кабінет Міністрів прислухається до рекомендацій Верховної Ради у схваленій нею постанові, що дасть можливість усім ЗМІ вільно і демократично працювати під час майбутніх виборів.

Першим питанням парламентарії мали розглянути два законопроекти — урядовий та депутатський — про внесення змін до деяких законів щодо обмеження максимального розміру пенсій. Це питання набуло особливої гостроти після істотного зростання зарплат високопосадовців — до 15—20 тисяч гривень. Відтак шалено зросла і чиновницька пенсія. Депутати визнавали: щоб отримати таку пенсію, як у високих чиновників, рядовому громадянину треба 200 років жити, з них 180 — працювати. Глава парламенту Володимир Литвин дав змогу народним обранцям висловити свої думки з цього питання й оголосив перерву для консультацій. Під час обговорення, зокрема, депутат Олександр Стоян (фракція «Регіони України») звернув увагу на те, що зарплати міністрів було значно підвищено ще урядом Юлії Тимошенко. А Олександр Бандурка (фракція Народної партії) заявив: замість того, щоб боротися з бідністю, уряд став сам собі встановлювати зарплати. Бютівець Андрій Шкіль також переконував, що зарплата чиновника має бути прив’язана до мінімальної зарплати. А Георгій Манчуленко (фракція УНП) зазначав: якщо хочемо будувати соціально справедливе суспільство, не маємо морального права встановлювати величезний дисбаланс між зарплатами високопосадовців і рядових громадян. Однак голосів для початку розгляду цих законопроектів у сесійній залі не вистачило. Натомість, парламент розглянув внесені головою Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петром Цибенком (фракція КПУ) зміни до деяких законів, щодо максимального розміру зарплати, на яку нараховуються страхові внески. Цей документ передбачав, щоб страхові внески до Пенсійного фонду сплачувалися з усієї суми зарплати. Втім, за прийняття цього законопроекту проголосували лише 185 депутатів.

Парламент також схвалив постанови про заходи щодо впорядкування діяльності тимчасових спеціальних і слідчих комісій Верховної Ради та про проведення 15 лютого 2006 року парламентських слухань з актуальних проблем підтоплення та повеней в Україні.

На початку пленарного засідання Володимир Литвин поінформував про чергові міжфракційні міграції: депутат Тетяна Засуха увійшла до фракції «Регіони України», Володимир Демьохін вийшов із депутатської групи «Довіра народу». А Віктор Заїчко та перший космонавт України Леонід Каденюк поповнили лави фракції Народної партії. Володимир Литвин повідомив, що сьогодні, орієнтовно о 12.20, у Верховній Раді виступить Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв, котрий перебуватиме з офіційним візитом в Україні.