Футбол. Справді, треба мати героїчну вдачу, силу духу і віру, щоб отак після поразки вдома (у Маріуполі — 2:3) і пропущеного м’яча на полі суперника — команди Бельгії — в підсумку виграти (3:1) і здобути путівку на фінальну частину Євро—2006. Це зробила молодіжна збірна України (U-21). Слава всім нашим футболістам і їхнім тренерам, які зробили такий грандіозний подарунок своєму народу, Батьківщині!

Футбол. Євро—2006 (U-21). Поєдинки плей-оф за вихід до фінальної частини. Німеччина—Чехія. 1:0 (перший матч — 2:0). Франція—Англія. 2:1 (1:1). Італія—Угорщина. 1:0 (1:1). Хорватія—Сербія і Чорногорія. 1:2 (1:3). Данія—Росія. 3:1 (1:0). Португалія—Швейцарія. 2:1 (1:1). Нідерланди—Словенія. 2:0 (0:0).

Бельгія—Україна. 1:3 (3:2). Голи: де Кюлар, 40, Фомін, 68, Чигринський, 81, Мілевський, 90+3.

Бельгія: Прото, Ванауденарде, Вермелен, Ломбартс, Монтейн, де Ман, де Кюлар (де Мюль, 81), Хароун, Вандерберг, Мартенc (де Смет, 63), Мессуді (Детал, 86). Тренер — Жан-Франсуа де Сарт.

Україна: П’ятов, Романчук, Фомін, Чигринський, Фещук (Півненко, 68), Алієв (Пуканич, 56), Мілевський, Невмивака, Башлай, Ярмаш, Максимов. Тренер — Олексій Михайличенко.

Арбітр — Александру Тудор (Румунія).

16 листопада. Локерен. Стадіон «Декнем». Дощ. 6 000 глядачів.

Під час матчу турніру серед команд ЗМІ, що триває в нашій редакції (саме грали «Команда» і «Спорт-Экспресс в Украине»), пролунав дзвінок на мій стільниковий. Телефонували з Локерена адміністратор нашої «молодіжки» Олег Абрамов і працівник прес-служби ФФУ Валерій Бахур. Передали привіт учасникам нашого змагання, а телевізійників, зокрема, вітали з професійним святом. Повідомили, що наша команда саме вирушає на стадіон, де неодмінно битиметься до останнього. А журналісти, котрі цього разу залишилися в Києві, нехай тримають кулаки за наших футболістів, на удачу.

Ми пообіцяли зробити саме так, побажали нашим хлопцям ні пуху ні пера. Однак, ніде правди діти, мало вірили в диво. Справді, треба бути справжніми героями, сильними духом із незламною вірою, щоб отак після поразки вдома і пропущеного м’яча на полі суперника (рахунок став — 2:4) битися за підсумкову перемогу. Здобути її, а з нею путівку на фінальну частину Євро—2006 (там наша збірна боротиметься і за перепустку на Олімпійські ігри в Пекіні—2008).

Після відносної невдачі в першому таймі у другому гра українців змінилася в кращий бік. Головне, стала гострішою в атаці. Треба віддати належне Михайличенкові, який зробив дуже важливі заміни. Вони, безперечно, позитивно вплинули на подальший перебіг подій. Пригадалися його слова в Маріуполі, що останньою помирає надія. Та в них мало хто тоді вірив.

А от Жана-Франсуа де Сарта виграш на азовському узбережжі, либонь, не збив з пантелику, не приспав його пильності. Не випадково він запросив до своєї команди 21-річного воротаря національної збірної Бельгії Сільвіо Прото. Але й той не врятував становища. Півненко, який вийшов на заміну, зробив точну передачу на Фоміна, а Руслан потужно пробив повз воротаря — 1:1.

Зажевріла надія. Гол надихнув українців на штурм, і вони заволоділи ініціативою, почали диктувати умови. За дев’ять хвилин до кінця зустрічі Пуканич закрутив м’яча з кутового, і Чигринський, вигравши боротьбу в повітрі, ударом головою вразив ціль. Ми вже попереду — 2:1!

Налякані бельгійці майже всім складом відійшли на свою половину поля. Тільки те й робили, що відбивалися. Однак не врятувалися: на останній хвилині Мілевський, який цього разу заслужив найвищих похвал, обіграв кількох оборонців, виявивши холоднокровність і майстерність, і влучним ударом забив третього м’яча у ворота хваленого Прото...

Фінальний турнір Євро—2006 відбудеться з 25 травня по 6 червня. Вісім команд розподілять на дві групи. До півфіналу вийдуть по дві найкращі з кожної. Переможці матчів 1/2 фіналу зустрінуться в головному матчі за титул. Господаря турніру мають обрати із асоціацій, чиї збірні вийшли до фінальної частини. Країну-господаря буде оголошено наприкінці нинішнього року.

***

Чемпіонат світу—2006. Відбірний раунд. Плей-оф. Європа. Туреччина—Швейцарія. 4:2 (0:2). Чехія—Норвегія. 1:0 (1:0). Словаччина—Іспанія. 1:1 (1:5).