Учора у Дніпродзержинську за участю Президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва на фасаді будинку колишнього ПТУ-22 урочисто відкрили художню композицію. 45 років тому цей скромний як на теперішній час навчальний заклад разом з великою групою своїх земляків закінчив нинішній казахський лідер. Зараз це — вище професійне училище, а тоді тут навчали винятково металургійних робітничих спеціальностей. Одну з них — горнового доменного виробництва й освоював тут протягом трьох років Нурсултан Назарбаєв. Робочу практику проходив у цехах сусіднього Дніпровського металургійного комбінату імені Дзержинського.

Пам’ятник біля будинку училища встановлено за рішенням виконкому Дніпродзержинської міськради. У складі авторського колективу — член Союзу архітекторів України Іван Власенко і член Союзу художників України Юрій Щедров.

Старожили училища розповідають, що Нурсултан Назарбаєв був хорошим хлопцем і душею компанії. Сам учився легко і завжди допомагав товаришам, брав їх «на буксир». Перші вибори, у яких брав участь і в яких переміг Н. Назарбаєв, до речі, теж відбулися саме тут: його одноголосно обрали старостою групи.

В училищі вже багато років відкритий для відвідувачів музей україно-казахської дружби, де зібрані унікальні справжні документи, листи, книги, сувеніри, фотографії, подарунки численних делегацій з Казахстану, різних куточків СНД. Нурсултан Назарбаєв уже двічі після закінчення училища, будучи Президентом, відвідував Дніпродзержинськ. І щораз з особливою теплотою і хвилюванням заходив у класи і лабораторії свого рідного ПТУ, сідав за ту саму парту, з якою розстався 45 років тому...

Дніпропетровська область.