Прокуратурою області виявлено факти незаконного надання платних консультацій, відпрацювання пропущених занять, складання вступних іспитів до вузів за плату, а також позбавлення учнів стипендій за пропущені заняття. Студентам та учням повернуто 235 тисяч гривень.

Зокрема, в Сумському національному аграрному університеті зафіксовано, що наказом ректора встановлено плату за вступне тестування для абітурієнтів контрактної форми навчання в розмірі 75 гривень.

Постановою Кабінету Міністрів України визначено вичерпний перелік видів послуг, що можуть надаватися ВНЗ державної або комунальної форми власності за плату. Складання вступних іспитів абітурієнтами у цьому переліку немає.

Згідно з довідкою, наданою університетом, торік від абітурієнтів за проведене тестування отримано 125 тисяч гривень, нинішнього — 94 тисячі.

Опротестовано як незаконні й накази керівництва Сумського державного університету про встановлення плати за відпрацювання пропущених занять та ліквідацію академічної заборгованості. Запровадивши таку практику, адміністрація університету виходила з того, що це освітні послуги понад обсяги, встановлені навчальними програмами.

Це неправильно. Відпрацьовуючи пропущене заняття, студент викладає матеріал, передбачений навчальним планом та програмою, а тому таке відпрацювання не може вважатися освітньою послугою понад обсяги.

Органами прокуратури області опротестовано накази керівників закладів професійно-технічної освіти (ПТО) про позбавлення стипендії за пропуски занять. Ця негативна практика істотно обмежує права учнів. Першочергово стипендія призначається тим, хто за результатами семестрового контролю має середній бал успішності не нижчий ніж 7 за 12-бальною, або не нижчий ніж 4 за 5-бальною шкалою оцінювання.

А тим часом адміністрацією закладів ПТО щомісячно переглядається розмір стипендії, і учнів позбавляють її за пропуски занять. Згідно із законом за невиконання обов’язків і систематичне порушення статуту професійно-технічного навчального закладу, правил внутрішнього розпорядку, незадовільну успішність до учня застосовуються такі заходи впливу: попередження, догана, відрахування з навчального закладу. Позбавлення академічної стипендії можливе лише за умови неуспішності.

Завдяки прокуратурі учням повернуто 11 тисяч гривень, незаконно утриманих адміністрацією Сумського професійного ліцею як перерахування 50 відсотків заробітної плати нібито отриманої під час проходження виробничої практики, хоча насправді практика не оплачувалася, і учні вносили до закладу свої кровні.

Своє слово прокуратура сказала й щодо правил прийому до закладів професійно-технічної освіти, які не передбачали пільг на вступ до закладів дітей-сиріт та постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, інших категорій, а також істотно обмежували права абітурієнтів.

Крім того, у квітні нинішнього року порушено кримінальну справу стосовно ректора Сумського державного університету, який всупереч встановленому порядку розподілу путівок між співробітниками та студентами, надав безоплатно 50 путівок членам приймальної комісії. Справа розглядається судом.

Органами прокуратури області з початку року загалом порушено 20 кримінальних справ щодо захисту прав і свобод неповнолітніх, 19 з яких уже в суді. За наслідками перевірок внесено 68 протестів, 105 подань та приписів, притягнуто до відповідальності 222 посадові особи, у тому числі 131 — до адміністративної, відшкодовано 322 тисяч гривень, у тому числі 7 тисяч — до бюджету.

Олена ЛУЦИК,

начальник відділу захисту прав і свобод неповнолітніх облпрокуратури.

Сумська область.