Спроба достукатися до уряду

Міські голови вкрай незадоволені проектом державного бюджету на наступний рік. Про це вони заявили на спільній прес-конференції після зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

За підрахунками робочої групи Асоціації міст України і профільних комітетів Верховної Ради, місцевим бюджетам на делеговані повноваження щороку потрібно десять мільярдів гривень. І хоча керівники міст та урядовці зійшлися на п’яти мільярдах, у проекті головного фінансового документа з’явилися... 800 мільйонів. «Це трагедія, — обурювався віце-президент Асоціації міст України Мирослав Пітцик. — Ми, звісно, не можемо погодитися на таку цифру. Де взяти кошти на зарплати вчителям і лікарям? Уряд проігнорував формування бюджетної політики на основі соціальних нормативів. Однак, відповідно до Європейської хартії, всі делеговані повноваження мають стовідсотково фінансуватися».

Крім того, Мирослав Пітцик зазначив, що на відміну від глави парламенту і народних обранців, уряд не хоче розглядати пропозиції керівників міст стосовно виходу України із системної управлінської кризи. Та й до міжвідомчої комісії з питань місцевого самоврядування достукатися просто неможливо. «Тільки Голові Верховної Ради болять наші проблеми і він щомісяця з нами зустрічається у різних форматах», — додав М. Пітцик. Глава парламенту, за його словами, погодився сформувати спільну групу з депутатів та голів міст для опрацювання ініціатив. До того ж Володимир Литвин запропонував бюджетному комітету підготувати до другого читання власний варіант документа, якщо не буде знайдено спільні позиції з Кабінетом Міністрів. У такому разі, вважає Володимир Литвин, Президент має виступити арбітром між урядом і парламентом.

А міський голова Мелітополя Василь Єфименко, оприлюднюючи думку більшості своїх колег, зазначив: пропорційна система не дасть можливості владі бути ближче до людей. Керівники міст висловили побажання, щоб проведення місцевих виборів відбувалося на мажоритарній основі. Однак Голова Верховної Ради заявив, що на сьогодні в парламенті «немає жодної політичної волі» для прийняття рішення про зміну системи виборів до місцевих органів влади. «Я це бачу по парламенту», — додав він.

Наталя ЯРЕМЕНКО.

«Освіта та молодість, це як доля, їх не оминути»,

наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у Київському національному торговельно-економічному університеті. Учора — у Міжнародний день студента — глава парламенту спілкувався з молоддю та згадував свої студентські роки. І це був своєрідний іспит на щирість.

Володимир Литвин впевнений, що сьогоднішня молодь далекоглядна і має кращі можливості. Але водночас студентам важче, бо дуже гостро стоїть питання житла, роботи і навчання у вищих навчальних закладах. Володимир Литвин зазначив: треба зупинити наукову та технічну деградацію країни, дати молоді таку освіту, яка дасть змогу краще адаптуватися в сучасному світі. Та не менш важливою є затребуваність людей з якісною освітою.

Володимир Михайлович закликав студентів бути ініціативними і пообіцяв підтримати всі реальні пропозиції стосовно освіти. Він подякував студентам за активність і додав: «Головне завдання — зрозуміти, що Україна може і мусить проростати винятково через науку, освіту, інновації та технології».

Анна БОЙКО.