Автопристрасті

Крим. Обласна прокуратура порушила кримінальну справу проти посадових осіб підприємства «Кримавтотранс». З позовом у прокуратуру автономії звернулася група підприємців-автоперевізників. Вони виграли конкурс кримського уряду на здійснення пасажирських перевезень, але власник усіх автостанцій півострова — підприємство «Кримавтотранс» вперто не укладає з ними договори на станційне обслуговування, хоча за законом повинен це зробити без зволікань. Тож ситуація склалася більш ніж дивна: переможець конкурсу не може здійснювати авторейси, а переможена організація спокійно працює без будь-яких документів.

Як з’ясувалося під час прокурорської перевірки, приватизація «Кримавтотрансу» відбулася з порушеннями, у результаті яких держава втратила контроль над стратегічною транспортною структурою. В 2000 році, коли у власності держави все ще залишалося 45 відсотків акцій «Кримавтотрансу», його посадові особи заснували закрите акціонерне товариство з іншою назвою й передали з порушенням вимог закону все майно і 100% акцій у власність цього ЗАТ. Збиток, завданий державі, прокуратура оцінила у понад 2,5 млн. грн. і передала справу до суду.

Віктор ХОМЕНКО.

Бджолиний віск замість біоактиваторів

Запоріжжя. Під час розпродажу «чудодійних біоактиваторів» запорізькі правоохоронці затримали чотирьох шахраїв. З’ясувалося, що зловмисники — троє громадян Росії та українець — продавали по 127 гривень довірливим городянам шматочки звичайного бджолиного воску, запаяні у пластмасові футляри, стверджуючи, що це — «чудодійний біоактиватор».

Побудували свою діяльність шахраї з розмахом. Після «артпідготовки» у вигляді рекламної кампанії в місцевих засобах масової інформації вони орендували приміщення в кількох будинках культури Запоріжжя. При цьому в кожному з будинків затримувалися буквально на годину. І все-таки примудрилися продати чимало своїх «маленьких чудес».

Однак їхнє турне містом перервали оперативники. Вони вилучили у зловмисників кілька так званих біоактиваторів і майже 10 тисяч гривень, а також рекламні буклети та іншу поліграфічну продукцію. Працівники міліції кажуть, що такі «гастролери» з’являються у Запоріжжі не вперше. Минулого року двоє громадян Росії вже продавали довірливим запоріжцям бджолиний віск під виглядом панацеї від усіх захворювань. На жаль, їх так і не було засуджено. Тоді міліціонерам не вдалося отримати санкції на арешт, і злочинці зникли з міста.

Олександр СОЛОШЕНКО.