Судді господарських судів України вважають за необхідне заявити про своє обурення втручанням у діяльність Вищого господарського суду України та проявом зневаги до судової влади.

9 листопада 2005 року на початку робочого дня пікетувальниками під прапорами Партії захисників Вітчизни блоку Юрія Кармазіна були заблоковані входи у приміщення Вищого господарського суду України. Внаслідок цього судді, працівники суду та громадяни, викликані у судові засідання з різних областей України, не змогли потрапити до приміщення суду, що створило перешкоди відправленню правосуддя, призвело до зриву судових засідань більш як у 60 справах і дезорганізації роботи вищої судової інстанції протягом усього робочого дня, викликало обурення відвідувачів суду.

На превеликий жаль, працівниками органів внутрішніх справ фактично була проігнорована та обставина, що такі дії чинили перешкоди в роботі судової установи.

Особливе обурення викликає той факт, що до пікетування було залучено молодь, яка, навіть не усвідомлюючи мети акції, що проводилася, та неправомірності своїх дій, отримала урок зневаги до судової влади.

Судді вважають, що ігнорування основних принципів незалежності судових органів, схвалених резолюціями 40/32 та 40/146 Генеральної Асамблеї ООН 29 листопада і 13 грудня 1985 року, статусу суддів, безумовно впливає на негативне сприйняття України міжнародною спільнотою, створює небезпеку дестабілізації судової влади.

Судді вимагають від органів прокуратури дати належну правову оцінку подіям, котрі сприйняті нами як втручання у діяльність судової влади і мають ознаки діянь, передбачених статтею 376 Кримінального кодексу України, де встановлено, що втручання у будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

Судді вимагають від органів МВС України своєчасно реагувати на такі безвідповідальні дії, не відсторонюватися від виконання своїх обов’язків із забезпечення громадського порядку і захисту суддів.

Судді вимагають забезпечити гарантований Конституцією та законодавством України правопорядок у державі, припинити паплюження судової гілки влади та використання наклепів на судову владу як лозунгів передвиборної кампанії.

Є. ПЕРШИКОВ, голова Ради суддів господарських судів України.