Вечірнє засідання 15 листопада

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин повідомив про домовленості, досягнуті на погоджувальній раді, яка відбулася під час перерви: розглянути не урядовий, а альтернативний законопроект стосовно процедури митного оформлення товарів у авторстві лідерки фракції «Регіони України» Раїси Богатирьової. А законопроект про скасування заборони експорту брухту легованих чорних та кольорових металів розглянути в п’ятницю.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні три закони, необхідні для вступу України до СОТ: про експортне мито на живу худобу та шкірсировину, про експортне мито на відходи та брухт чорних металів та стосовно процедури митного оформлення товарів.

Причина протистояння, що виникло в парламенті, на думку глави парламенту, криється в намаганні діяти «методом кавалерійської атаки». «До сьогодні не було серйозної розмови, що дасть Україні прийняття цих законів, яка наша концепція розвитку, яке загальне бачення, — сказав В. Литвин, виступаючи ввечері в прямому ефірі на телеканалі «Тоніс». — І рішення, які маємо прийняти, і вступ до СОТ, очевидно, мали б лягати в загальну стратегію нашого розвитку. Потрібен діалог і чітка аргументація позицій — тоді вийдемо на результат, треба не намагатися апріорі звинувачувати один одного, а шукати те, що об’єднує, що цементує».

Голова Верховної Ради також назвав «принциповою помилкою» з боку уряду декларації, що Україна до кінця цього року вступить до СОТ. «Бо відтак можна висувати до України ультиматуми, — зазначив В. Литвин. — А передусім треба говорити про мету, дати відповідну аргументацію для українського суспільства. Бо більшість людей не розуміють, що таке СОТ і що це дає для України, які ризики».

Незважаючи на блокування, парламент ухвалив іще низку законопроектів у першому читанні.